Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Srbija navija za Srpsku

  • Izvor: Agencije
  • 21.06.2023. 22:35

Srbija navija za Republiku Srpsku, a ne za neku političku opciju jer o tome odlučuju građani, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Ko će biti na vlasti u Srpskoj ili BiH je stvar građana i naroda i ko god to bude, interes Srbije su najbolji međusobni odnosi", rekao je Dačić za RTRS.

On smatra da bi bilo nekorektno da kaže da Srbija nema zanimanje za BiH i Srpsku, te ponovio stav Beograda da Srbija poštuje BiH onako kako je definisano Dejtonskim sporazumom.

"BiH je za Srbiju od strateškog značaja i odnosi su od vitalnog značaja, jer smo komšije i partneri u nekim oblastima, a tu i žive i pripadnici srpskog naroda", naveo je Dačić.

On je naglasio da bi je u interesu što bolja saradnja, više kontakata te realizacija projekata kao što su auto-put Beograd - Sarajevo, energetski i drugi projekti.

Uletio sa motorkom u kafić, gosti ga gađali stolicama

Uletio sa motorkom u kafić, gosti ga gađali stolicama

“Nama je interes da dalje razvijamo odnose i poštujemo teritorijalni integritet BiH, što očekujemo i od druge strane. Stav Beograda je da sve stvari u BiH treba da se rješavaju u dogovoru tri naroda i dva entiteta i neće prihvatiti ako se pokušaju nametnuti rešenja", rekao je Dačić.

On smatra da prema Briselu treba zajednički nastupati, kada je riječ o interesima ovog regiona, a to je ekonomski razvoj.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Dačić je naveo da je na vlasti u Prištini ekipa ljudi na čelu sa premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kutrijem koji preduzimanjem jednostranih akcija dovode do eskalacije.

"Prvi cilj je da dođe do potpunog iseljavanja ili uništenja srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini, a drugi da se izazivanjem eskalacije izazovu sukobi između Srba i KFOR-a i da se time pokaže da je Srbija remetilački faktor, koji se sukobljava sa NATO-om, odnosno međunarodnom zajednicom", istakao je Dačić.

Maltežani osudili serijskog lopova iz BiH na 33 mjeseca zatvora

Maltežani osudili serijskog lopova iz BiH na 33 mjeseca zatvora

On je naglasio da povlačenje priznanja takozvanog Kosova od nekih zemalja znači da se kosovsko pitanje ne može rješavati na silu, već političkim dogovorom i kompromisom, na čemu treba da se radi.

Kada je riječ o odnosima Srbije i Hrvatske, Dačić je rekao da jedni druge ne treba da prevaspitavaju, već da realno priđu rješavanju brojnih međusobnih pitanja.

"Treba rešavati pitanja nestalih, penzija, imovine, sukcesije i svega drugog o čemu može da se razgovara", rekao je Dačić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: