Predsjednik Skupštine Srbije

Brnabić: Deklaracija sa Svesrpskog sabora će biti usvojena i ratifikovana

  • Izvor: SRNA
  • 26.07.2024. 10:22

Predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda biti usvojena i ratifikovana bez obzira na tok rasprave u parlamentu, te da mora da bude korištena u odbrani interesa Srba.

Brnabićeva je navela da je Deklaracija jedan od istorijski značajnih dokumenata i mora da se koristi tako da ostvari sabornost srpskog naroda ali i da bude na korist drugima.

Ona je istakla da Deklaracija poziva na poštovanje međunarodnih sporazuma kao što je Dejtonski mirovni sporazum i na to da Srbi, kao narod, moraju više da čuvaju svoj nacionalni interes, prava i slobode.

"Taj dokumenat, pre svega govori o onome šta mi morao da uradimo za nas, za srpski narod, a ne protiv nekoga, kako to neko tumači u regionu", rekla je Brnabićeva za RTS.

Brnabić: Svesrpski sabor i deklaracija nisu usmjereni protiv bilo koga

Brnabić: Svesrpski sabor i deklaracija nisu usmjereni protiv bilo koga

Ona je dodala da je cilj da se spriječi asimilacija Srba, da se čuvaju srpska tradicija, kultura i da je ovo važan trenutak da parlamentarci pričaju o tome i pokažu sabornost.

"Nažalost, mislim da se to neće desiti, da postoje poslaničke opozicione grupe koje su već najavile da neće glasati za ratifikaciju, odnosno usvajanje Deklaracije u Skupštini. Ne čudim se za one poslaničke grupe koje su lijevo, ali one koje su pronacionalne, to me čudi", kaže Brnabićeva.

Poslanici Parlamenta Srbije su u ponedjeljak počeli raspravu o Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Sjednica Skupštine Srbije, sa 60 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, biće nastavljena u ponedjeljak, 29. jula.

Pratite nas i putem Vibera