Ministar zdravlja

Šeranić poručuje - relaksiranje mjera podrazumijeva jačanje discipline

  • 06.05.2020. 19:03

Na korona virus je u posljednja 24 časa testirano 659 osoba, od čega je 30 uzoraka pozitivno, što je znak da smo se vratili na procenat zaraženih od oko pet odsto, kakav je bio prije prethodnog vikenda - rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Kovid-19 je potvrđen kod 15 osoba iz Banjaluke, po troje iz Kotor Varoša i Broda, dvoje iz Oštre Luke i po jedna osoba iz Prijedora, Modriče, Srpca, Teslića, Prnjavora, Doboja i Nevesinja.

Što se tiče šireg relaksiranja mjera, koje se očekuje od 11. maja, ministar pojašnjava da to podrazumijeva jačanje discipline i promjenu načina ponašanja.

"Mi ne možemo iskorjeniti virus korona. Mi ne možemo sebi postaviti cilj da mjere držimo do onog trenutka kada u Republici Srpskoj više neće biti ovog virusa. To je nemoguće. Ono što sam ponavljao u prethodnih 15 dana, i govorio o nekoj našoj novoj normalnosti je da se mi moramo naučiti živjeti sa ovim virusom, i da ćemo svakako u narednom periodu - kao što čine mnoge druge zemlje, ne samo u našem okruženju nego i u cijelom svijetu - morati se privići na određene mjere i nove načine i norme ponašanja kada je postojanje korona virusa u pitanju", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Šeranić dodaje da će nakon što 11. maja budu liberalizovane mjere i veliki broj privrednika nastavi sa radom - biti uzimani uzorci zaposlenih u novootvorenim radnjama i preduzećima, da bi se došlo do informacija o cirkulaciji virusa na mjestima gdje se svi potencijalno danas-sutra možemo naći. Najavio je da će do kraja maja biti ukinuti karantini za oboljele sa blažim simptomima, koji će umjesto u karantinu boraviti kod kuće. Umjesto osoblja iz higijensko-epidemiološke službe, njihovo zdravstveno stanje će pratiti timovi porodične medicine. Svi pozitivni na virus korona, ali i njihovi ukućani će dobiti jasne preporuke kako da se ponašaju - da bi dalje širenje bolesti bilo spriječeno.

"Već razmišljamo o tome, ja mogu i najaviti, promijenićemo strategiju testiranja i strategiju zbrinjavanja. Vjerovatno ćemo preći, kao što su prešle neke druge zemlje u okruženju, recimo i Švajcarska i Austrija, a to je sistem nadzora nad korona virusom identičan sistemu nadzora nad virusom influence. S obzirom da i jedan i drugi virus daju istovjetne simptome i prenose se na isti način. To će svakako podrazumijevati drugačiji način ponašanja i zbrinjavanja u zajednici", istakao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Republika Srpska je učinila sve što je mogla da bi suzbila širenje virusa, a mjere svaka zemlja prilagođava sebi i potrebama svog stanovništva, istakao je Šeranić. Naglašava da Vlada čini sve što je u njenoj mogućnosti da pripremi sistem i građane na život sa prisustvom virusa korona u društvu.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.