Dragomir Anđelković

Protestima se baca ljaga na Dan Republike Srpske

  • 31.12.2018. 11:20

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da sinoćnja dešavanja na ulicama Banjaluke potvrđuju da neki žele eksces i sukobe, da je nekome cilj da praznici proteku na neprimjeren način i da se baci ljaga na Dan Republike Srpske, 9. januar, te naglasio da se policija Srpske ponijela profesionalno.

"Policija radi profesionalno i suzbija takve ekscesne situacije na ulicama", rekao je Anđelković Srni.

On je rekao da je očigledno da je onima koji stoje iza ekscesnih situacija mnogo bitno da se nešto negativno dešava da bi svjetski mediji mogli da se fokusiraju na Republiku Srpsku u vremenu pred njen dan državnosti i politički dan koji je odraz opstanka srpskog naroda zapadno od Drine i njegove borbe. 

Anđelković je naglasio da ne treba da se zaboravi da su prije nekoliko godina predstavnici međunarodne zajednice i sarajevski hegemonistički krugovi probali da ukinu Dan Republike Srpske pod izgovorom da je riječ o pravoslavnom vjerskom prazniku. 

"Ta provokacija nije prošla, ali sad kao da neko drugim sredstvima iz same Republike Srpske pod vidom lažnih građanskih protesta zapravo želi da baci ljagu i onemogući obeležavanje i proslavu", ocijenio je Anđelković. 

Anđelković je rekao da struka treba da ocijeni da li su opozicioni lideri koji su učestvovali na skupu podsticanjem nasilja izvršili krivično djelo. 

On je poručio da bi građani Srpske, bez obzira na to da li su vlast ili opozicija, morali uvijek da razmišljaju o opstanku Republike Srpske. 

"Ne bi smeli da ove stvari zloupotrebljavaju na način koji strancima omogućava da deluju protiv srpskog naroda", rekao je Anđelković. 

On je kategoričan u stavu da u vezi sa događajima u Banjaluci pravna država mora da djeluje kao i u svakoj drugoj zemlji. 

"Treba razmišljati politički, geopolitički, racionalno. Ako je cilj drugoj strani da izazove nemire, možda čak treba i olabaviti u ovom momentu u delovanju i pokazati da su to oni koji ne žele dobro Republici Srskoj, jer se u danima pred dan državnosti ne demonstrira nego se podržava zemlja", zaključio je Anđelković. 

Grupa "Pravda za Davida" sinoć je, nakon održanog skupa, nasilno prekinula koncert Harisa DŽinovića. 

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka su lišili slobode više lica zbog činjenja prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a postoje osnovi sumnje da su izvršena i određena krivična djela.