Vatikan

Veličao NDH: Kardinal Franjo Kuharić postaje svetac?

  • Izvor: Novosti.rs
  • 20.06.2024. 15:19

Kardinala Franja Kuharića, koji je na bio na čelu Katoličke crkve u Hrvatskoj tokom ratnih godina prošlog vijeka, Vatikan će uskoro proglasiti blaženim, što predstavlja put do kanonizacije, odnosno proglašenjem svetim, pišu "Večernje novosti".

Tako bi Sveta stolica, koja se u slučaju kontroverznog kardinala iz vremena Nezavisne države Hrvatske Alojzija Stepinca ne oglašava, mogla da "nagradi" Kuharića i da činjenicu da je u kontinuitet hrvatske države ubrajao upravo ustašku tvorevinu NDH. 

"Proces 'Kuharić' pokrenut je prije gotovo 12 godina. Prema sadašnjim signalima nema nikakvih prepreka za njegovu kanonizaciju, za razliku od Stepinca, koji će teško biti proglašen svetim za života ovog pape Franje", kaže izvor "Novosti" u Vatikanu.

Sagovornik "Novosti", sveštenik koji je dugo vremena na odgovornim funkcijama Svete stolice, podsjeća i na vezu između Kuharića i Stepinca, koji ga odmah nakon sticanja diplome teologije 1945. godine postavio, najprije za sveštenika, kasnije i za upravnika župe Rakov Potok. Kasnije, kada je počeo sudski postupak protiv Stepinca Kuharić ga je branio, optužujući komunističku vlast za njegov progon.

Iako se za Kuharića koji je preminuo 2002, kao i za njegove nasljednike Josipa Bozanića i sada Dražena Kutlešu smatralo da bezrezervno podržavaju životni put Alojzija Stepinca, vest da će uskoro biti proglašen blaženikom nije dočekana u Hrvatskoj sa nekim posebnim oduševljenjem.

"Mislim da je razlog to što su neki silno razočarani jer nije došlo do toga da za vrijeme pontifikata pape Franje Stepinac bude proglašen svetim. Sada Kuharićevu beatifikaciju shvataju kao neku vrstu kompenzacije i to im smeta", kaže izvor iz Vatikana.

Ima, međutim, i onih koji očekuju da je beatifikacija Kuharića znak da će i Stepinac uskoro biti proglašen svetim.

Navodno, vatikanska diplomatija više nema iluzija da bi dobri odnosi hrvatske katoličke i Srpske pravoslavne crkve mogli da otvore papi put u Beograd i Moskvu, pa navodno i zbog toga može doći do promjene stava oko Alojzija Stepinca.

"Ja lično u to ne vjerujem, mislim da Katolička crkva i papa Franja imaju sada mnogo više problema. Otvarati slučaj 'Stepinac' bilo bi vrlo rizično i za zaostavštinu pape Franje i moj je stav da neće biti pomaka dok je on živ", zaključuje sagovornik "Novosti" uz ogradu "nikad se ne zna".

Podsjećamo, obimni dokumenti iz vatikanskih arhiva još nisu istraženi, a sama Sveta stolica ne otkriva da li je u međuvremenu pronađeno još papira iz vremena Drugog svjetskog rata, pogotovo iz prve ratne godine koja posebno "tretira" ulogu Stepinca.

"Papa nikako ne želi da se u međuvremenu otkrije nešto što bi kompromitovalo Crkvu, posebno ne u ovim turbulentnim vremenima", jasan je izvor u Vatikanu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:40 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Revolucija 1917 (R)

    Revolucija 1917 (R)

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.