Hrvatska

U Hramu u Sisku služena liturgija povodom novokanonizovane Svete djece mučenika jastrebarskih i sisačkih

  • Izvor: RTRS
  • 13.07.2024. 13:33

Na praznik novokanonizovane Svete djece mučenika jastrebarskih i sisačkih služena je arhijerejska liturgija.

Liturgiju je služilo sveštenstvo predvođeno episkopom buenosajerski i južno-centralno američki Kirilom koji je i administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Ovo je prva liturgija posvećena novokanonizovanoj Svetoj djeci mučenika jastrebarskih i sisačkih služena na ovaj datum.

Liturgiji su prisustvovali Nevenka Končar, rođena u selu Miloševu u Gradišci 1937. godine, preživjeli logoraš u dječijem logoru u Sisku i Jastrebarskom, Mirjana Olujić, zamjenik župana Sisačko - moslavačkog iz reda srpskog naroda, Jelena Milić, ambasadorka Srbije u Hrvatskoj, Milorad Pupovac SDSS i Milorad Arlov predsjenik Odbora za pomoć KiM iz Srpske.

Nakon liturgije, obišli su dječije groblje u Sisku, gdje su se okupljeni pomolili za nevino stradalu srpsku djecu u Drugom svjetskom ratu.

Dječiji logor u Sisku je otvoren 3. avgusta 1942. godine, kada je dovedeno oko 1.300 djece iz logora Mlake i Stare Gradiške.

Logor je bio smješten u osnovnoj školi u Sisku, solani Reis, samostanu sestara reda Svetog Vinka i Sokolskom domu.

U nekoliko transporta do kraja oktobra 1942. godine u Sisak je stiglo više od 7.000 srpskih mališana sa područja Kozare, Banije, Like, Korduna i Slavonije.

Jedan od najpotresnijih objavljenih dokumenata koji govori o umiranju nedužne djece u Jasrebarskom je bilježnica čuvara mjesnog groblja Franje Ilovara, koji je postupajući prema naređenjima danima sahranjivao mrtve mališane i o tome vodio dnevnik.

Kroz dječji logor Jastrebarsko od 11. jula 1942. do 26. avgusta 1942. godine, prema nekim dokumentima, prošlo je 3.336 mahom srpske djece, od toga više od 2.000 sa Kozare.

Za nepunih mjesec i po dana u ovom logoru je prema "zvaničnim" podacima umoreno 768 djece uzrasta od nekoliko mjeseci do 14 godina.

Na spomeniku je naveden broj od 468 umorenih zatočenika dječjeg logora, ali prava istina možda nikada neće ni biti otkrivena.

Dječiji logor u Jastrebarskom, kod Karlovca, bio je jedan od nekoliko logora za srpsku djecu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Osnovan je pod imenom "Prihvatilište za djecu izbjeglica" sa zadatkom da se u njemu iz ostalih logora sakupe djeca i odgajaju u ustaškom duhu, po uzoru na janičare.

Kompleks logora nalazio se na tri lokacije u gradu Jastrebarskom.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: