Mostar

Ponoćna vaskršnja liturgija prvi put služena u mostarskom hamu od 1992. godine

  • Izvor: Agencije
  • 05.05.2024. 14:19

Vaskršnja liturgija u Mostaru ove godine služena je u Sabornoj crkvi Svete Trojice u ponoć, prvi put nakon njenog rušenja 1992. godine, a prisutni su bili vjernici iz cijele Hercegovine.

Iako bez unutrašnjeg osvjetljenja i bez zvuka zvona, Vaskršnja liturgija u Sabornoj crkvi bila je posebna i na nju su stigli vjernici iz mnogih gradova Hercegovine.

Služili su mostarski sveštenici Duško Kojić i Marko Gojačić, te prijeratni mostarski paroh Aleksa Zubac koji je služio u Mostaru od 1975. do 1992. godine. Služio je i na Vaskrs 1992. godine.


Običaj za Vaskrs: Majka treba da uradi jednu stvar za sreću porodice

Običaj za Vaskrs: Majka treba da uradi jednu stvar za sreću porodice

Starješina Saborne crkve Duško Kojić u besjedi je istakao da je i ovaj hram prošao stradanje i čeka vaskrsenje.

“I mi Mostarci dočekamo da služimo Vaskrs u Sabornom hramu. On još nije završen, još čeka svoje vaskrsenje”, rekao je Kojić.

On je dodao da su se opredijelili da ove godine u još nezavršenom hramu pronesu poruku vaskrsenja i da dođu djeca, svi i da izađu u grad sa porukom vaskrsenja, nade, ljubavi i mira.

Otac Kojić je naglasio da svi treba da u dubini svoga srca nađu vaskrslog Hrista, s njim se sjedine, njemu obraduju i kao takvi zagrle jedni druge i cijeli svijet.

Sveštenik Aleksa Zubac prisjetio se da je na Vaskrs, 24. aprila 1992. na liturgiji u Sabornoj crkvi bilo samo četvoro ljudi jer je rat u Mostaru već bio počeo.


Nakon osam sinova Milićevići dobili kćerkicu: Vaskrs ispunjen ogromnom srećom

Nakon osam sinova Milićevići dobili kćerkicu: Vaskrs ispunjen ogromnom srećom

“Bili su Pero Pantić, Žika Repović, Božo Kisić i ja. Dolazio sam i na ruševine ove crkve sa vladikom Atanasijem i pokojnim Simeonom. Vjerovao sam uvijek da će biti obnovljena, jer svijet nije izgubio Crkvu u duši. Građevine se ruše i dižu”, kaže sveštenik Zubac.

Mostarci su sretni što je Saborna crkva bila ispunjena, ali pomalo i sjetni i tužni što Hram još nije obnovljen. Vjeruju i da za Sabornu crkvu i pravoslavne u Mostaru, kao i cijeli Mostar dolaze bolja vremena.

Ponoćna vaskršnja liturgija služena je i u manastiru Žitomislić, a jutarnje liturgije u crkvama u Blagaju i Bijelom Polju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film

  • 00:10 Noćni program

    Noćni program