Česta pojava

Tornado u Sloveniji

  • 08.05.2024. 16:23

Na Jadranskom moru, u Sloveniji, snimljen vrtlog. Meteorolog objasnio da je ipak, riječ o tornadu.

Kako je objavila zagrebačka N1 TV, u ranim poslijepodnevnim satima u utorak, na slovenačko-italijanskoj granici nastao je vrtlog. Prema prvim informacijama, krenuo je na kopno u blizini mjesta Milje, a potom otišao na Jadransko more gdje se raspao.

Kako javlja tršćanski list “Piccolo”, oluja nije prouzrokovala materijalnu štetu, niti je ugrozila stanovništvo, pa nije bilo intervencija vatrogasaca i lučke kapetanije.

Iz italijanske meteorološke agencije Arpa za "Piccolo" su objasnili da ovakve pojave nisu nimalo rijetke i da su posljedica izrazite nestabilnosti atmosfere.

Nije šala: Kuća sa dvorištem u Toskani za 90.000 evra

Nije šala: Kuća sa dvorištem u Toskani za 90.000 evra

Područje niskog vazdušnog pritiska, koje vlada u većem dijelu Italije, donijelo je vlažna strujanja u Tršćanski zaliv, objasnili su. “U ovakvim vremenskim uslovima nekoliko puta godišnje mogu nastati vrtlozi koji se u većini slučajeva razbijaju na moru”, objasnili su italijanski meteorolozi.

Snimak je podijelio i meteorolog Blaž Šter, koji je za N1 rekao da je riječ o malom tornado koji je česta pojava duž jadranske obale.

Ovaj se razvio iz pljuska, a atmosfera nije bila posebno nestabilna, objasnio je.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: