Izdato upozorenje

Snažno nevrijeme u Sloveniji: Padao grad veličine golf loptice

  • Izvor: Agencije
  • 12.07.2024. 18:51

Danas su dvije olujne ćelije iznenadile Sloveniju, nakon čega je za dio zemlje izdato narandžasto meteorološko upozorenje, piše 24ur.

Pored jakog vjetra i pljuskova, nevrijeme je ponovo donijelo jak grad u Sloveniju, i to veličine golf-loptice. I meteorolozi su iznenađeni.

"Pažnja! U centralnom dijelu zemlje formira se jaka oluja sa snažnim gradom! Tokom nevremena mogući su jaki udari vjetra i pljuskovi. Nijedan meteorološki model nije predvidio ovo", poručili su iz slovenačke Agencije za životnu sredinu (Arso), navodi Neurje.si, prenosi Indeks.

Stanovnici Slovenije su na društvenim mrežama objavili fotografije leda veličine loptice za golf, a kod nekih komada leda prečnik je bio čak šest centimetara.

Prvi olujni sistem stvorio se iznad Furlanije-Julijske krajine i premještao se prema zapadu zemlje, a u međuvremenu je oslabio. Drugi se stvorio iznad centralne Slovenije te se premješta prema istoku.

"Ponegdje može biti jačih udara vjetra"

Meteorolog Luka Ravnik iz Arsoa za 24ur kaže da još ponegdje može biti jačih udara vjetra. Osim narandžastog upozorenja zbog nevremena za dijelove Slovenije, izdato je upozorenje za cijelu zemlju zbog velikih vrućina.

U dijelovima zemlje i bura pravi probleme, a zbog padavina je moguća velika količina vode na putevima. Vozači u Sloveniji su pozvani da voze oprezno i da se ne zaustavljaju ispod nadvožnjaka i u tunelima.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 19:52 Bez komentara

    Kratka, dinamična i zanimljiva emisija koja okuplja i iznosi video snimke neobičnih i nesvakidašnjih prizora i događaja iz cijelog svijeta.

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.