Jasmin Telalović

Rudari "Breze" nastavljaju štrajk

  • Izvor: SRNA
  • 25.11.2021. 14:18

Rudari Rudnika mrkog uglja "Breza" sutra će nastaviti sa štrajkom, dok danas samo mali broj njih održava kopove "živim", rekao je predsjednik Sindikalne organizacije ovog rudnika Jasmin Telalović.

"Sutra nastavljamo radničku neposlušnost. Sve će trajati dok se ne ispune naši zahtjevi, a oni su jasni. Tek tih osam zahtjeva kada ispune nastavljamo sa proizvodnjom uglja", naveo je Telalović.

On je izjavio da su tokom jučerašnjih protesta u Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije BiH (FBiH) neki rudari zatražili pomoć u Hitnoj pomoći u Brezi jer su proveli noć na otvorenom i promrzli.

Govoreći o izmirivanju obaveza prema rudarima, Telalović je istakao da rudari nisu rekli da žele da im se sve odmah uplati.

"Nismo mi rekli treba pola milijarde. Tražili smo da se napravi plan kad će se to izvršiti. Treba da sjednu iz Vlade FBiH, Parlamenta i svi koji donose odluke i da kažu `možemo plaćati`", rekao je Telalović za televiziju N1.

Prema njegovim riječima, od kada je "Elektroprivreda BiH" preuzela rudnike ne uplaćuju im doprinose, a do tada su imali sve izmireno.

"Rudari su radili sve što im se zapovijedalo, bez opreme i ostalog. Vlada Federacije je 2009. donijela cijenu uglja i ona je takva kakva je. Mislim da cijena uglja mora platiti ostale potrepštine rudnika. Cijena drveta, građe, eksploziva je otišla za 200 odsto. Mislim da je i cijena uglja trebala otići za isto toliko", smatra Telalović.

On je rekao da od 2016. godine nisu nabavili obični trap koji izvozi ugalj, a da se oprema svakog mjeseca mora obnavljati.

"Žele da smanje broj radnika i platu rudarima, a da se podigne proizvodnja. Ima li ovdje logike - smanjiti sve, a povećati proizvodnju?", upitao je Telalović.

Rudari iz sedam rudnika u FBiH odlučili su da prekinu protest pred zgradom federalne Vlade u Sarajevu i vrate se kućama, ali proizvodnju uglja neće nastaviti dok ne budu usvojeni njihovi zahtjevi.

Zaposleni u sedam rudnika u FBiH koji posluju u okviru koncerna "Elektroprivreda", između ostalog, traže stavljanje van snage spornih pravilnika, smjenu generalnog direktora "Elektroprivrede" i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate u rudarstvu u iznosu 1.000 KM.

U rudnicima koji posluju u okviru "Elektroprivrede" obustavljena je proizvodnja u svim pogonima.

Zbog novonastale situacije, Termoelektrana u Tuzli već dva dana nema isporuku uglja, zbog čega je ugrožen njen normalan rad, što bi za posljedicu moglo imati redukciju, ali i obustavu isporuke električne i toplotne energije krajnjim korisnicima.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH raspravljaće na sjednici 30. novembra o štrajku rudara i njihovim zahtjevima upućenim sa protesta. 

Tagovi: