Kaže stručnjak za bezbjednost

Pavićević: Neredi na Cetinju vještački izazvani

  • Izvor: SRNA
  • 06.09.2021. 08:39

Neredi na Cetinju pred ustoličenje Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija nisu odraz vjerskih podjela u Crnoj Gori, već vještački izazvani sukobi sa pristalicama jedne političke partije koja još ne može da se pomiri sa činjenicom da je izgubila vlast, kaže stručnjak za bezbjednost iz Podgorice Vladan Pavićević.

On smatra da su događaji na Cetinju bili su pokušaj državnog udara, a da je Crkva DPS-u i glavnom inspiratoru događaja Milu Đukanoviću samo poslužila u političke svrhe.

- Očekivano je da se u narednom periodu preispitaju postupci svih učesnika, posebno Đukanovića i njegovog savjetnika, već uhapšenog Veselina Veljovića - rekao je Pavićević za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, država i bezbjednosni sistem Crne Gore pokazali su snagu, pri tome ne koristeći sva raspoloživa i zakonom dozvoljena sredstva u odbrani ustavnog poretka države.

Tezi da se radilo o pokušaju državnog udara u prilog idu i slike na kojima se vidjelo da su pojedinci na Cetinju, koji nisu pripadnici policije, bili opremljeni i gas maskama.

Oni će, prema Pavićevićevim riječima, u narednom periodu morati da daju odgovore nadležnim organima ko ih je opremio gas maskama, kao i sa kojom su se namjerom nalazili u crnogorskoj prijestonici.

Odgovore na mnoga pitanja trebao bi dati i Đukanović, pogotovo nakon izjave u kojoj je dolazak Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i mitropolita Joanikija uporedio sa "helikopterskim desantom".

- Ova izjava je izjava jednog očajnika, čovjeka koji funkcioniše i bitiše u totalnom haosu. Odgovarajuće službe baviće se njim u narednom periodu - kaže Pavićević.

Tagovi: