Hrvatski profesor

Idemo ka giljotini

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 13.06.2024. 12:30

Hrvatski meteorolog, klimatolog i fizičar, profesor i doktor nauka Branko Grisogono, profesor dinamičke meteorologije na Geofizičkom odsjeku Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, kaže da nas čeka “giljotina”.

On je napomenuo da se i Hrvatska nalazi u području rizičnom od poplava koje se dogode svakih nekoliko godina i da se na njih mora pripremiti. Napominje da su sistemi odbrane od poplave stari 50 ili 200 godina i da su građeni po ondašnjim standardima, a klima se promijenila.

Istakao je i da se intenzitet padavina povećava, kao i da će one biti žestoke.

Grisogono sa 99 postotnom sigurnošću smatra da je za ovo što se događa s vremenom odgovoran čovjek zbog pretjeranog asfaltiranja, betoniranja, proizvodnjom efekta staklene bašte i nemarnog ponašanja prema prirodi.

"Svaki od zadnjih deset mjeseci na svijetu je bio najtopliji od kada postoje mjerenja. To je serija bez presedana. U aprilu smo imali temperature od 25 stepeni koje su prikladnije maju. Promene su žestoke, idemo iz krajnosti u krajnost jer je priroda energetski nabildovana porastom temperature", rekao je on za emisiju Brifink.

Dodaje da se plaši da ćemo izgubiti klasična četiri godišnja doba. Jer, kako kaže, posljednje dvije godine zime gotovo da nije bilo, a klimatske projekcije pokazuju da će one i nadalje u prosjeku biti sve blaže što ne znači da ponegdje neće doći do nevremena u kojem će u dva sata napadati pola metra snijega.

Posebno zabrinjavajućim smatra porast noćnih temperatura koje nemaju veze sa sunčevim zračenjem. I ove godine možemo, kaže, očekivati vrele noći u kojima se temperature ne spuštaju ispod 30 stepeni što ugrožava biodiverzitet jer se biljke i životinje ne mogu opustiti i odmoriti. One nemaju klima uređaje.

"Situacija u Еvropi i u svijetu nije dobra. Više je ratova. Ovaj vijek će sigurno biti vijek vode zbog koje će se ratovati. Nedostatak pitke vode je i jedan od najvažnijih razloga velikih migracija", ističe Grisogono, dodajući da je krajnje vreme da se smanji emisija gasova staklene bašte i sječa šuma.

Kada bi se sutra drastično smanjila emisija CO2, atmosferi bi za oporavak trebalo oko 20 godina, ali okeani imaju pamćenje duže od hiljadu godina i nastavili bi da se se zagrijavaju, navodi Grisogono, dodajući da su i pored svih upozorenja, emisije ugljen dioksida iz godine u godinu sve veće.

"Kao da smo na velikim kolima i idemo na giljotinu. Samo je pitanje ko sedi napred, a ko pozadi. Neke bogatije evropske zemlje se trude da sprovode zelene politike, ali njihovi stari automobili završavaju kod nas, u Albaniji, Grčkoj, Africi... Na Mediteranu, gdje živi nekoliko stotina miliona ljudi, možemo očekivati sve više suša jer je tu porast temperatura vazduha veći nego u ostatku Еvrope. Sve više se betonira, jača saobraćaj i turizam i sve je više ljetih požara ", ističe Grisogono.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?