Zagreb

Hrvatska vraća vojni rok, poznato i od kada

  • Izvor: SRNA
  • 09.07.2024. 09:08

Hrvatska će od 1. januara naredne godine ponovo uvesti služenje vojnog roka, a prema dosadašnjim saznanjima, obuka će se odvijati u kasarnama u Požegi, Sinju i Kninu.

Za vojni rok postoji politička odluka, a Ministarstvo obrane radi na izmjenama zakona o odbrani i o službi u Oružanim snagama, te pravilnicima koji će biti osnov za to da već od početka sljedeće godine prvi vojnici krenu na obuku, piše "Novi list".

Još nije odlučeno da li će vojni rok trajati dva ili tri mjeseca. Ako bi se išlo na prvu varijantu, onda bi to podrazumijevalo samo osnovnu pješadijsku obuku.

Ukoliko bi vojni rok trajao tri mjeseca, onda bi tokom trećeg mjeseca vojnici išli na neki oblik specijalističke obuke u kopnenoj vojsci, vazduhoplovstvu i protivvazdušnoj odbrani ili mornarici.

Crnogorski reprezentativac izvrijeđao Đokovića i njegovu porodicu

Crnogorski reprezentativac izvrijeđao Đokovića i njegovu porodicu

Hrvatska vojni rok nije ukinula, već ga je 2008. godine samo zamrznula tako da sve to neće biti pokretano od nule jer već postoji zakonodavstvo, ali i praksa po kojoj se obuka odvijala do prije 16 godina.

Iz Ministarstva su istakli kako će pokušati da kroz razne promotivne akcije podstaknu da se što veći broj obveznika odluči za klasičnu vojnu obuku.

Takođe, vojni rok će biti moguće i odgoditi, poput onih koji poslije srednje škole upišu fakultet.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.