Banka hrane Osječko-baranjske županije, koja djeluje pod okriljem osječkog Crvenog krsta, nedavno je obilježila prvu godinu rada.
Tokom tog perioda količina donirane hrane od pravnih osoba porasla je sa 1,65 na gotovo 40 tona, a pomoć je stigla do oko 5.000 ljudi u županiji, prenosi N1.
Direktor osječkog Crvenog krsta, Martina Hećimović, podsjetila je da je ideja o osnivanju banaka hrane proizišla iz studije Ministarstva poljoprivrede iz 2019. godine, koja je pokazala sve slabosti tadašnjeg sistema od nepostojanja skladišta i prevoza do slabe informisanosti donatora i posrednika.
U to vrijeme bila su registrovana 104 posrednika, no donatori često nisu znali kome se obratiti ni koje su potrebe na terenu. Mnogi su isticali i neinformisanost o poreskim olakšicama, što ih je dodatno obeshrabrivalo.
Uspostavljanje saradnje
Situacija se u međuvremenu znatno promijenila. Osječki Crveni krst uložio je 340.000 evra u zemljište, nekretninu i opremu, a dodatnih 200.000 evra stiglo je iz ЕU fondova. Danas Banka hrane koordiniše 18 posrednika u Osječko-baranjskoj županiji, među kojima su Karitas, razna humanitarna udruženja i društva Crvenog krsta.
Velik trud uložen je i u uspostavljanje saradnje s OPG-ovima i osječkom Tržnicom, a Ministarstvo poljoprivrede pomoglo je u edukaciji donatora o prednostima doniranja viškova hrane i mogućim poreskim olakšicama.
U prvoj godini rada prikupljeno je gotovo 40 tona hrane, što je povećanje od čak 2.300 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Uprkos uspjehu, Hećimović ističe da je finansiranje trenutno u potpunosti na teret Crvenog krsta, što nije dugoročno održivo.
Zbog toga su prijavljena dva projekta za dodatno finansiranje: prekogranični projekt “Interreg Hrvatska–Srbija” i projekt “Društvo jednakih mogućnosti” kroz Fond evropske pomoći za najpotrebitije.
Potonji je trogodišnji projekat vrijedan 7,5 miliona evra, a cilj mu je dodatno ojačati sistem doniranja hrane.