Banjaluka

Bosnić: Mržnja prema Srbima u Hrvatskoj gaji se u crkvi, kući i u školi

  • Izvor: SRNA
  • 01.08.2024. 10:33

Predsjednik Pokreta Srba Krajišnika Mile Bosnić smatra da se Hrvatska nikada neće izliječiti od fašizma, jer se mržnja prema Srbima gaji u crkvi, kući i u školi.

Povodom 29 godina od etničkog čišćenja Srba koje je Zagreb izvršio zločinačkom hrvatskom vojno-policijskom akcijom "Oluja", Bosnić je izjavio Srni da bi možda i bilo nade kada bi barem ćutali, ali da Hrvatska i dalje slavi zločin koji je počinila, što je nevjerovatno.

"To je jedinstven slučaj u istoriji ljudskog roda da neko slavi zločin i da smatra da je to vrhunac morala. To se vidi i po tome jer oni još ne priznaju ni genocid 1941-1945, a ovo je samo nastavak ili završna faza te kompletne priče", rekao je Bosnić.

Olimpijac ne može da prestane povraćati: Navijači bijesni na gradonačelnicu

Olimpijac ne može da prestane povraćati: Navijači bijesni na gradonačelnicu

On smatra da je Rimokatolička crkva ključ mržnje prema Srbima i stoga nije optimista da će ikada doći vrijeme u kome će se u Hrvatskoj pojaviti neka, kako navodi, normalna generacija koja neće biti opterećena tim idejama.

Bosnić ukazuje da fašistička ideologija mržnje prema jednom narodu, u ovom slučaju srpskom, obuhvata široke slojeve stanovništva Hrvatske.

"Tu nema razlike lijevi ili desni. Djecu u vrtićima to uče, djecu u srednjim školama to uče. Pa, vi vidite da na koncert /Marka Perkovića/ Tompsona dođe 10.000, 50.000, 100.000 ljudi koji pjevaju `ubiti Srbina`, a rođeni su prije 15, 20 godina. To znači da se to gaji u crkvi, u kući, a nažalost i u školi", kaže Bosnić.

Bosnić napominje da još traje pokatoličavanje ostataka srpskog naroda u Hrvatskoj.

Ponovo izdato upozorenje: Objavljena prognoza do nedjelje

Ponovo izdato upozorenje: Objavljena prognoza do nedjelje

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.893 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i poslije nje, od čega 1.236 ili 65 odsto civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: