Zagreb

Bio teško bolestan: Preminuo čuveni lav Leo

  • Izvor: 24sata.hr
  • 09.09.2024. 10:10

Zoološki vrt u Zagrebu napustio je jedan od najpoznatijih stanovnika. Preminuo je afrički lav - čuveni Leo - nakon teške bolesti.

"Nažalost, ovaj put s vama dijelimo tužnu vijest! Opraštamo se od Lea, osamnaestogodišnjeg lava koji je u Zoološkom vrtu Grada Zagreba živio posljednjih deset godina", kazali su iz Vrta.

Leo je bolovao od neoperabilnog planocerularnog karcinoma u desnoj donjoj vilici. Bolesti koje mu je dijagnostikovana u oktobru prošle godine i od tada je bio na svakodnevnoj terapiji.

Anđela Đuričić u 'Еliti' želi da vrati ugled: Doživjela strašnu tragediju

Anđela Đuričić u 'Еliti' želi da vrati ugled: Doživjela strašnu tragediju

"Naši veterinari, zoolozi i timaritelji posvećivali su mu veliku pažnju. U posljednje dvije sedmice njegovo se stanje izrazito pogoršalo te je odlučeno da ga se eutanazira kako bi mu se spriječile daljnje patnje. Uz Lea su izuzetno vezani naši radnici i posjetioci, pa nas je ovaj događaj jako pogodio", kazali su.

Ko će ove sedmice plivati u parama, a ko će biti švorc

Ko će ove sedmice plivati u parama, a ko će biti švorc

Leo je od dolaska u Zagreb iz Zoološkog vrta Palić kraj Subotice životni prostor dijelio s godinu dana starijim lavicama Ajanom i Nyotom. Te su sestre u Hrvatsku stigle iz Zoološkog vrta Artis u Amsterdamu. Leo i Nyota postali su roditelji 2016. godine. Njihov sin Tuma odselio se u zoološki vrt u Tuzli, a kćerka Uzuri je ostala živjeti s roditeljima i tetkom. Iako se Leo deset mjeseci borio s teškom bolešću, većinu tog vremena proveo je u društvu voljenih lavica, piše "24sata".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Red Rok (12+) (R)

    Red Rok (12+) (R)

  • 12:45 Serija: Mućke (12+) (R)

    ''Serija: Mućke (12+) (R)

  • 13:15 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica