Masakr u školi

24sata: Hrvatska ima razlog da strahuje od onog što se dogodilo u Beogradu

  • Izvor: ATV
  • 03.05.2023. 16:31

Krvoproliće u Beogradu, zastrašujući zločin dječaka koji je u školi pobio osmoro svojih vršnjaka, navodi mnoge da se zapitaju je li tako nešto moguće i u Hrvatskoj? U jednu je osnovnu školu na istoku glavnoga grada prošle sedmice upao 25-godišnji nasilnik i pretukao dva dječaka. Iz te škole danima su izbjegavali pitanja novinara o incidentu, službene upite u školi su ignorisali, kao i pravo javnosti na informaciju o sigurnosti djece.

Odgovor na pitanje s početka ovog uvodnika je jednostavan i nedvosmislen, ali ledi krv u žilama svakom roditelju. Da, moguće je, sasvim moguće slično krvoproliće u Hrvatskoj, hrvatske škole su nezaštićene i ranjive, djeci je oružje dostupnije ali ikad ranije, djecu odgajamo da mrze i frustracije rješavaju nasiljem, djeca su u školama ali i na društvenim mrežama sve izloženija vršnjačkom zlostavljanju, djeca imaju sve više mentalnih problema. 

Ministar odgovorio na pitanje da li je napadač bio žrtva vršnjačkog nasilja

Ministar odgovorio na pitanje da li je napadač bio žrtva vršnjačkog nasilja

Hrvati od devedesetih drže oružje u ladicama, šupama, podrumima i garažama. Čuvaju ga bivši vojnici, radnici i seljaci, ali i akademski građani, univerzitetski profesori, ljekari. Drže ga lovci, ali i oni koji samo fetišistički maze duge ili kratke cijevi kako bi zadovoljili svoje bolesne porive i prikrivenu agresiju. Prijavljene cijevi ima 18 odsto domaćinstava, ali ilegalnog je neuporedivo više. Doduše, nije ni legalizacija oružja presudna za ovu priču, dječak je u Beogradu ubijao očevim pištoljima, uredno registrovanim.

Osim oružja, u društvu je - isto više nego ikad - frustracija za koje mnogi misle da bi ih bilo sasvim opravdano rješavati nasiljem. Hrvati uče djecu da trebaju mrziti, uče ih da se trebaju osjećati povrijeđeno i poniženo zbog banalnih i benignih gesti, zbog jedne fotografije kolača, na primjer.

Objavljen snimak napada na Kremlj: Ukrajinci pokušali atentat na Putina?

Objavljen snimak napada na Kremlj: Ukrajinci pokušali atentat na Putina?

Prije više od 20 godina u zagrebačkom je kafiću jedan sedamnaestogodišnjak zario nož u godinu dana mlađeg prijatelja jer je ovaj bolje od njega poznavao - marke automobila. Ponižen i frustriran činjenicom da je pogriješio u prepoznavanju modela luksuznog vozila parkiranog preko puta birtije, maloljetnik je nožem nasrnuo na dječaka, koji je kasnije završio u bolnici s izbodenim prsima, trbuhom i leđima.

Hrvatski psihijatri i psiholozi već neko vrijeme upozoravaju kako svjedoče dramatičnom pogoršanju mentalnog zdravlja djece i mladih. U hrvatskom društvu je i danas stigma i sram imati psihičke poteškoće, u zemlji ima 60 kreveta na odjelima dječje psihijatrije a treba ih barem dvostruko više. Imamo 56 dječjih psihijatara, a potrebno ih je najmanje 120. Hrvatska ima mnogo ozbiljnih razloga da strahuje od krvoprolića poput beogradskog. 

Objavljen novi snimak hapšenja osumnjičenog za masakr u beogradskoj školi

Objavljen novi snimak hapšenja osumnjičenog za masakr u beogradskoj školi


Pratite nas i putem Vibera