Lokalni izbori

Selak objavio ciljeve SPS-a u Banjaluci: Program u interesu svih Banjalučana

  • Izvor: ATV
  • 08.09.2024. 11:38

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak objavio je programske ciljeve i mjere koje će SPS provesti u Banjaluci nakon 6. oktobra i konstituisanja novog saziva Skupštine grada Banjaluka, a koji će biti od krucijalne važnosti svim Banjalučanima.

Prva tačka programa je “Nova Banjaluka”, a Selak poručuje da će SPS insistirati na usvajanju Urbanističkog plana Banjaluke koji će obuhvatati cijeli grad sa ciljem planske i održive gradnje. Selak dodaje da se Grad treba širiti ka Lazarevu, dok se u užem centru moraju sačuvati zelenilo, drvoredi i parkovi.

“Montažni objekti u Lazarevu (barake) će biti uklonjeni, a istovremeno će biti projektovane stambene zgrade. Grad će izgraditi kompletnu infrastrukturu po uzoru na Novi Beograd”, navodi predsjednik SPS-a.

“Vrtići za sve” je druga mjera SPS-a.

“Spremili smo projekat za izgradnju dječijeg vrtića i pripremili lokaciju. Izgradićemo još najmanje četiri vrtića za naredne četiri godine. Liste čekanja više neće postojati”, jasan je Selak.

SPS će se zalagati za mjeru “Parking za sve”. Poručuju da su obezbijedili projekat za centralnu parking garažu, kao i lokaciju, koja će zadovoljiti potrebe Banjalučana za parking mjestima. Takođe, iz SPS-a dodaju da će svi borci Republike Srpske imati besplatan parking u gradu Banjaluka, a pozvaće i sve ostale gradove i opštine da učine isto.

Što se omladine i sporta tiče, kao i saobraćajnih gužvi, SPS i tu ima rješenje. 

“Teniski centar prije svega pod hitno treba pokriti, a zatim pretvoriti u trening centar za sve naše sportske klubove. Uredićemo prostorije i svlačionice i obezbijediti svim zainteresovanim klubovima termine. Grad će u trening centru jednom mjesečno plaćati školu sporta za najmlađe. Da bismo riješili saobraćajni kolaps angažovaćemo eminentne inženjere iz Republike Srbije i Republike Srpske. Potrebno je povećanje broja saobraćajnih traka i revidiranje kružnih raskrsnica u Banjaluci”, kaže lider SPS-a.

SPS se zalaže i za formiranje “Srpska marketa” - onlajn platforme za prodaju svih domaćih proizvoda registrovanih gazdinstava i domaćih proizvođača roba i usluga. Platforma će pokrivati za početak Banjaluku uz tendenciju proširenja na čitavu Republiku Srpsku.

“Obezbijedićemo i pristup Domu omladine svim omladinskim organizacijama i uspostaviti funkcionalniji princip rada kako bi mladi imali svoj prostor. A da bi sva naša djeca bila bezbjedna izgradićemo trotoare u svim prigradskim naseljima”, dodaje Selak.

SPS će se zalagati i za godišnju pomoć i subvencije za samostalne preduzetnike poput frizera, obućara, krojača i taksi prevoznika, kao i za kvalitetniji i pristupačniji javni prevoz.

“Insistiraćemo da grad Banjaluka u saradnji sa institucijama Republike Srpske izgradi nove srednje škole (Građevinska škola, Ugostiteljsko-turističko-tehnička škola, Medicinska škola), kao i da se izvrši rekonstrukcija postojećih”, naveo je lider SPS-a.

Selak je dodao da će SPS zahtijevati da se javna nabavka za pranje ulica i košenje trave podijeli na lotove i na taj način raspiše za svako naselje posebno, kako bi i manja preduzeća mogla da obavljaju navedene poslove.

SPS će postaviti i nekoliko česmi za vodu za kućne ljubimce na prikladnim lokacijama po gradu.

Za studente kažu da će obezbijediti besplatno ljetovanje koje će finansirati grad.

“Formiraćemo poseban odsjek unutar Gradske uprave koji će biti isključivo zadužen za rad sa penzionerima. Cilj ovog odsjeka je pružiti kontinuiranu podršku našim najstarijim sugrađanima kroz mobilne timove, koji će redovno obilaziti penzionere na njihovim kućnim adresama. Na ovaj način, bićemo u stalnom kontaktu sa njima, osluškivati njihove prijedloge i sugestije, te efikasno rješavati probleme sa kojima se suočavaju, olakšavajući im svakodnevni život i osiguravajući bolju brigu o njihovim potrebama”, naveo je Selak.

“SPS uvijek i isključivo djeluje u interesu naroda, naših komšija i sugrađana. Za realizaciju navedenih prioritetnih mjera potrebna nam je podrška Banjalučana. Zajedno ćemo udahnuti dušu Banjaluci. Za Srpsku treba imat’ dušu”, poručio je na kraju Selak.

Pratite nas i putem Vibera