Žalba

Vrhovni sud odlučuje ko je kriv za brutalno premlaćivanje Slobodana Vasiljevića

U Vrhovnom sudu Republike Srpske održano je žalbeno ročište u predmetu protiv sedmorice optuženih za brutalno premlaćivanje Slobodana Vasiljevića u junu 2019. godine u Šekovićima.

Prvostepenom presudom Miljan Milić i Stevan Garić osuđeni su na po 25 mjeseci zatvora zbog nanošenja teških povreda Vasiljeviću i to nakon što je sud prekvalifikovao optužnicu koja ih je teretila za pokušaj ubistva. Ostali optuženi Nebojša Petković, Milutin Kandić, Goran Čalmić, Nebojša Ozimković i Slaviša Jurošević oslobođeni krivice za pokušaj ubistva.

U istom predmetu je optužen i Stefan Radovanović koji je na osnovu priznanja krivice osuđen na četiri godine zatvora za pokušaja ubistva.

Tužilaštvo je žalbu uložilo zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Međutim, republički tužilac danas se nije pojavio pred Vrhovnim sudom, kao ni optuženi Milić, Garić i Kandić i njihovi branioci.

Miliću i Gariću po dvije godine i mjesec dana zatvora za pokušaj ubistva Slobodana Vasiljevića

Miliću i Gariću po dvije godine i mjesec dana zatvora za pokušaj ubistva Slobodana Vasiljevića

Odgovor na žalbu kratko je izložio Juroševićev branilac Vanja Budiša koji je od suda tražio da potvrdi oslobađajući dio presude.

”Smatramo da je žalba tužilaštva neosnovana, te da je sud u prvostepenoj presudi pravilno utvrdio činjenično stanje i donio pravilnu odluku”, rekao je Budiša.

Smatra da je optužnica napisana na osnovu priznanja optuženog Radovanovića, za koje kaže da se isključivo može odnositi samo na njega, ali ne i na ostale optužene.

”Vještak je utvrdio da je oštećeni zadobio četiri povrede, a s obzirom na broj optuženih jasno je da oni nisu mogli počiniti krivično djelo koje im je stavljeno na teret. Predlažemo sudu da žalbu tužilaštva odbije kao neosnovanu i da potvrdi prvostepenu presudu”, rekao je Budiša.

Suđenje za pokušaj ubistva Slobodana Vasiljevića

Suđenje za pokušaj ubistva Slobodana Vasiljevića

Jurošević se složio s njegovim izlaganjem, dok su ostali optuženi samo kratko naveli da ostaju kod navoda iz pismenog odgovora na žalbu.

Prema optužnici Slobodan Vasiljević je napadnut između 1. i 2. juna 2019. godine ispred dvorišta pravoslavne crkve u Šekovićima.

Dio optuženih sačekao je da Vasiljević, kobne večeri, izađe iz parohijskog doma. Milić mu je prvi prišao i iz svoje jakne izvadio metalnu šipku, kojom je Vasiljevića udario u glavu, usljed čega je on pao na asfalt, a Milić i Radovanović su nastavili da ga zajedno udaraju, i to Milić metalnom šipkom i nogama, a Radovanović nogama, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je u tom trenutku do Vasiljevića, koji je ležao na asfaltu, dotrčao Jurošević, zajedno sa Garićem, Petkovićem, Kandićem i Čalmićem, koji su nastavili sa brutalnim premlaćivanjem. Vasiljević je zadobio teške povrede, među kojima i prelom lobanje nakon čega je završio u komi.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.