Presuda

Troje Kineza osuđeno za otmicu i prijetnje sunarodniku u Brčkom

Osnovni sud u Brčkom osudio je trojicu kineskih državljana na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog otmice sunarodnika Z.J. od koga su uz prijetnje pokušali da naplate dug od 125.000 evra, saopštilo je Tužilaštvo Brčko distrikta.

Osuđeni su Sun Baowei (54) na godinu dana zatvora, Sun Xudong (43) na osam mjeseci i novčanu kaznu od 800 KM i žena Wang Shurui (47) na šest mjeseci zatvora.

”Tužilaštvo je dokazalo krivicu troje kineskih državljana sa privremenim boravkom u Brčkom zbog otmice sunarodnika iz maja 2022. godine. Troje optuženih nepravosnažno su osućeni na zatvorske kazne jer su ispred ”NEA Boutique" hotela s ciljem iznude novca oteli sunarodnika Z. J.”, saopštilo je Tužilaštvo Brčko distrikta.

Prema optužnici Baowei i Hudong su 5. maja ujutro sa dva tjelohranitelja sačekali izlazak oštećenog iz hotela, a zatim su ga uz prijetnje uveli u automobil i odvezli u obližnji stan trećeoptužene Shurui.

"Tu su ga protivpravno držali do večernjih časova i prijeteći mu pištoljima uslovljavali da prvooptuženom na ime duga iz ranijih poslovnih odnosa vrati iznos od 125 000 erva. Hudong je pri tome pokazivao pištolj i palicu prijetivši napadom na život i tijelo oštećenog, dok je Baowei upućivao ozbiljnu prijetnju da će mu polomiti noge i ruke”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da su mu tjelohranitelji istovremeno govorili da neće izaći iz stana dok se ne riješi problem s novcem, ukazujući mu čak da znaju gdje mu je porodica, dok je Shurui ukazivala da su prijetnje ozbiljne i kako neće dugo imati strpljenja.

”Koristeći telefon koji mu je ostavljen za kontakte radi slanja novca, Z. J. je uspio poslati poziv u pomoć prijatelju, koji je uveče tog dana događaj prijavio brčanskoj policiji. Otmičari su ubrzo uhapšeni, a na mjestu izvršenja krivičnog djela pronađena su dva pištolja koje je Hudong nelegalno posjedovao”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: