Vrhovni sud

Službenici RUGIPP oslobođeni optužbe za zloupotrebe ”teške” oko sedam miliona KM

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je oslobodio optužbe četvoro službenika Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIPP) da su malverzacijama i zloupotrebama oštetili Grad Banjaluka za oko sedam miliona maraka.

Oslobađajuća presuda izrečena je pomoćniku direktora RUGIPP-a Aleksandru Deuriću, načelniku Odjeljenja za nadzor Draganu Gruloviću, te službenicama za pravne poslove Doris Kremenović i Željki Milinković.

”Žalba tužilaštva je odbijena kao neosnovana i sudsko vijeće je potvrdilo oslobađajuću presudu Okružnog suda u Banjaluci”, navode u Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Suđenje u ovom predmetu je počelo u martu 2018. godine. Prvostepenom presudom svi su oslobođeni krivice, ali je tu presudu ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske u septembru 2022. godine. U ponovljenom postupku optuženima je ponovo izrečena oslobađajuća presuda koja je sada i potvrđena.

Optužnicom Deuriću, Gruloviću i Kremenovićevoj na teret je stavljeno da su nezakonio omogućili da firma "Naš Dom" stekne pravo svojine nad zgradom i pomoćim objektom u Grčkoj ulici čime su im probavili 2,18 miliona KM. Grulovića i Kremenovićevu optužnica je teretila i da su nezakonito omogućili da firma "Građa" stekne pravo vlasništva na parcelom od 33.000 kvadrata čime je Banjaluka oštećena za 5,25 miliona KM. Grulović i Milinkovićeva optuženi su da su dogovarali obustavu istrage u predmetu "Varnica Marija" koju je vodilo Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

Pratite nas i putem Vibera