Skaj poruke

Railić pominjao ubistvo inspektora, pa tražio pištolj s prigušivačem

Dalibor Railić zvani Dugi, optuženi za trgovinu droge i ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, početkom 2021. godine tražio je od korisnika aplikacije ”Skaj” da mu hitno nabave pištolj sa prigušivačem.

Prepiske sa ”Skaja” Tužilaštvo BiH je izvelo na nastavku suđenja koje je održano prošle sedmice u Sudu BiH.

Railić je prethodno nepoznatom korisniku ”Skaja” 23. decembra 2020. pisao da su ga ”hapsili 2 puta u 7 dana”, da mu je u pretres kuće došlo 20 specijalaca sa fantomkama i puškama.

”Moram naći 2 momka da upucaju nekog od inspektora”

”Udarili su na mene baš. Budale. Kažu da držim monopol da nikog ne mogu uhapsiti zbog mene. Ja umirao od smijeha. I nađu mi pištolju. Držali me 24 sata. Moram ja naći 2 momka da upucaju ovdje nekog od inspektora. Neće sjašiti sa mene drugačije. Da riješe nekog, bilo koga od ovih sa narkotika”, navodi Railić u porukama i nastavlja:

Skaj poruke: Railić nabavljao marihuanu od Dušana Lovrenovića

Skaj poruke: Railić nabavljao marihuanu od Dušana Lovrenovića

”Unose mi nervozu ozbiljnu. Bojim se da ne prebacim, pa da ja ne uradim to javno. Ne smijem sebi to dozvoliti. To meni dođe od nervoze, a znam da bi se sje...o da to uradim. Ganjaj mi kakvog poštenog momka da to završi. To su pi.ke, pozdravljaju me nasamo kad me sretnu, a kad su u grupi, glume neku silu”, pisao je Railić nepoznatom korisniku ”Skaja”.

Zatim su prezentovane poruke koje je, prema tvrdnjama Tužilaštva BiH, Railić slao optuženom Aleksandru Ivkoviću iz Bijeljine. Prepiska počinje 2. januara kada Railić piše: ”Samo da je ispravan. Javim ti se sutra prekosutra samo da budem sa ovim dečkom što kaže da mu paše, uzeću ga”.

”Čuje li se na prigušivač kad puca?”

Sutradan 3. januara Railić piše:

”Op, kad mi možeš donijeti pištolj. Op, jesi tu sad kad trebaš. Nema te. Ala. Blago se tebi. Je li to malokalibarski pištolj. Valja li to? Može li ubiti? Ja ti pisao kad sam bio s ovim momkom. Kad ćeš ga donijeti? Nije to nešto prepravljeno, neće štekati? Koliko metaka ima da ga isprobamo? Ok. Kad ga možeš donijeti?”, glasile su poruke koje slao Railić.

Komunakciju je nastavljao ponavljem pitanja.

”Je li malokalibarski. Ti meci. Mali mi izgledaju. Kad ga možeš donijeti? Ok. Isprobamo. Pitaj tog čuje li se na taj prigušivač kad puca. Ajde ubrzaj. Radi toga sam te i odgađao da ne dolaziš. Hitno mi javi šta kako. Sutra ću u 12 biti sa ovim što mu treba pa ti javim. Uzeće sigurno.”, piše u porukama.

Pogledajte kako je Railić tražio kokain: ”Daće ti brat draga srca 37 za kilo”

Pogledajte kako je Railić tražio kokain: ”Daće ti brat draga srca 37 za kilo”

I 5. januara 2021. se raspituje ka mu može donijeti pištolj i navodi: ”Sve to metaka ponesi da se isproba”. Da bi potom ponovo pitao: ”Op, kad donosiš pucaljku”.

Narednog dana pita: ”Jesi našao čovjeka? Daj vidi mi ovo. Op, brate jesi uganjao toga? Dokada ćemo to saznati? Ima li neko drugi da bi prodao. Je l` znaš? Pa de nađi mi. Ma komplet. Za to i tražim. Sa prigušivačem. Treba čovjeku za posla. De vidi mi to što prije”, pisao je Railić.

On je i 9. februara 2021. ponovo pita: ”Op, jesi mi našao ono. Ajde pobogu.”.

”Imaš li pištolj sa prigušivačem da mi prodaš?”

Isti dan se obratio i drugom korisniku ”Skaja”, koji nije identifikovan i kome piše:

”Jaro. Imaš li onaj pištolj sa prigušivačem da mi prodaš? Valja, ali sa prigušivačem. Ajde vidi hitno mi je. A daću ti dijelove, kod majstora su mi. Ima vrata, blatobrani, stara tabla... Ima j..ga. Treba vidjeti šta sve ima”, piše Railić.

Sutradan ponovo piše Ivkoviću, ali i nepoznatom korisniku ”Skaja” gdje ih ponovo pita da li su našli pištolj, navodeći da mu je to hitno.

Suđenje za ubistvo Bašića: Miljatović prodao Railiću pištolj kojim je ubijen Šmit

Suđenje za ubistvo Bašića: Miljatović prodao Railiću pištolj kojim je ubijen Šmit

Kako je pred Sudom BiH izgledalo izvođenje dijela navedenih dokaza Tužilaštva BiH pogledajte u video prilogu.


Podsjetimo, Tužilaštvo BiH Railića tereti da je naručio ubistvo Radenka Bašića. Kao direktni izvršilac optužen je Aleksandar Miljatović (34), a za pomaganje u zločinu optužen je njegov kum Igor Repajić.

”Bašić primjetio da ga prati maskirani čovjek, ali zbog skromnosti tome nije pridavao pažnju”

”Bašić primjetio da ga prati maskirani čovjek, ali zbog skromnosti tome nije pridavao pažnju”

U optuženičkoj klupi su još i Haris Gredelj (36), Mirjana Vujović (43), Željko Simić (43), Aleksandar Ivković (37) i Goran Gvozden (40), kojima se na teret stavlja organizovani kriminal u vezi sa trgovinom droge i drugim krivičnim djelima.

Suđenje se nastavlja sutra.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)

  • 23:05 Serija: 1993 (16+)

    ''''Serija: 1993 (16+)