Beograd

Počelo suđenje roditeljima dječaka koji je počinio masakr u školi

  • Izvor: RTS
  • 29.01.2024. 11:25

U Višem sudu u Beogradu počelo suđenje ocu i majci dječaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro djece i čuvara te škole. Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović rekao je uoči početka suđenja da očekuje zakonito i fer suđenje.

U Palatu pravde, ispred koje je veliki broj novinara, u pratnji advokata došla je Miljana K., majka dječaka koja je u ovom predmetu optužena za držanje i nošenje oružja, dok će njegovog oca Vladimira K. dovesti iz pritvora u kom se nalazi od hapšenja 3. maja prošle godine.

"Očekujem zakonito i fer suđenje na kraju kojeg će sud osuditi optužene za krivična djela koja im se stavljaju na teret po osnovu predloženih dokaza tužilaštva i izreći predložene kazne zatvora", rekao je glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović uoči početka suđenja.

Suđenju će prisustvovati i dvojica postupajućih tužilaca Nikola Uskoković i Ivan Jevtić, kao i članovi porodice ubijenih, koji su u ovom predmetu oštećeni.

Na početku suđenja sud bi trebalo da odluči o prijedlogu tužilaštva da se sa glavnog pretresa isključi javnost zbog zaštite interesa maloljetnih lica.

Banjalučanin osumnjičen za krađu novca na samouslužnoj autopraoni

Banjalučanin osumnjičen za krađu novca na samouslužnoj autopraoni

Nakon toga tužilaštvo i odbrana bi trebalo da iznesu svoja uvodna izlaganja, dokazne prijedloge te da se optuženi izjasne o krivici. Suđenje je zakazano i za sutra. 

Tužilaštvo za oca dječaka predložilo kaznu od 12 godina zatvora

Pored oca Vladimira K. i majke Miljane K., optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dječak, kako se sumnja, učio da puca, Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud Vladimira K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu K. na kaznu zatvora od dvije i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" Ratka I. i instruktora u tom klubu Nemanju M. predložena kazna zatvora od po tri godine.

Vladimir K. optužnicom se tereti  za krivično djelo teška djela protiv opšte sigurnosti, odnosno jer je svog trinaestogodišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu to očigledno nije primjereno dječakovom uzrastu, kao i jer oružje nije čuvao bazbijedno, kako je to predviđeno zakonom.

Danijela (15) nestala prije 10 dana, policija iznijela jezive sumnje

Danijela (15) nestala prije 10 dana, policija iznijela jezive sumnje

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dječaka Miljanu K. zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Zbog krivičnog djela davanja lažnog iskaza, kako je rekao, neposredno su optuženi predsjednik Streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" R. I. i instruktor u tom klubu N. M.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, a za naknadu nematerijalne štete usljed smrti bliskog lica.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča (R)

    '‘Narod priča (R)i (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.