Top 10

Ovo su najveće pljačke novca u Republici Srpskoj

Krađa dva miliona maraka od vlasnice mjenjačnice u Banjaluci spada u jednu od najvećih pljački koje su počinjene u istoriji Republike Srpske.

Prema ukradenom iznosu, krađa na Laušu mogla bi se svrstati na četvrto mjesto Top 10 liste najvećih pljački. Zanimljivo je da MUP Republike Srpske ima visok stepen rasvjetljenosti tih djela i počinioci su otkriveni u osam slučaja.

Sa računa RUGIP-a skinuto 4,3 miliona KM

Apsolutni rekorder listi je krađa koja je 15. februara 2008. godine izršena u centrali ”Nove banjalučke banke” u Banjaluci. U banku je došao čovjek koji se lažno predstavio kao revizor kuće ”Dilojt”. Na taj način je pristupio računaru banke, a potom je iskoristio lozinku od jedne radnice i sa računa Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove prebacio 4,3 miliona maraka na račun fizičkog lica u ABS banci u Sarajevo. Prevara je otkrivena jer je pokušao da prebaci još novca, ali na računu nije bilo dovoljno sredstava. Potom je i prethodna transakcija blokirana i novac je vraćen RUGIP-u.

Lažni revizor je bio Zdravko O. koji je osuđen na dvije godine zatvora. Novac je legao na račun Žarka P. koji je osuđen na tri godine. Mozak svega bio je  Milutin G. bivši referent za elektronsko bankarstvo koji je osuđen na sedam godina i tri mjeseca zatvora. Njemu je to bila jedna od četiri prevare u javnim preduzećima. Na meti su mu bili još ”DЕP-OT” (710.000 KM), ”Еlektroprivreda RS” (328.000 KM) i ”Telekom Srpske” (98.000 KM).

Službenica banke potkradala klijente

Na drugom mjestu nalazi se pljačka "u rukavicama" koju je u ”Rajfajzen banci” izvela nekadšnja radnica banke Sanja M.G. koja je sa računa klijenata skinula 2.206.000 KM. Pljačka je izvršena u periodu od 25. decembra 2006. do 25. septembra 2007. godine, a otkrivena je tek nakon što je službenica prestala da dolazi na posao. Uhapšena je mjesecima kasnije i osuđena na osam godina i četiri mjeseca zatvora, a novac nikada nije pronađen.

Sačekuša na Manjači

Na trećem mjestu je pljačka transporta novca. U sačekuši u mjestu Jasenov Do kod Banjaluke šest naoružanih razbojnika, obučeni u uniforme SFOR-a, 1. decembra 2004. godine presrelo je blindirani kombi "Rajfajzen banke" iz koga su oteli 2.047.000 KM. U pratnji kombija bila je "opel korsa" i razbojnici su sa lakoćom svladali obezbjeđenje, koje su vezali i ostavili ih u šumi. Policija je ovu pljačku djelimično rasvjetlila, ali su dvojica optuženih u nedostatku dokaza oslobođeni krivice.

Krađa dva miliona maraka

Kao što smo naveli krađa dva miliona maraka od vlasnice mjenjačnice J.Š. nalazi se na četvrtom mjestu. Sumnja se da iza svega stoji organizovana kriminalna grupa iz Gruzije. Dosada je uhapšena jedna osoba, a traga se za njih deset, kao i za ukradenim novcem. I tu se radilo o sačekuši, ali izvršioci nisu koristili oružje.

Grupa Darka Еleza odnijela 1,8 miliona

Pet naoružanih razbojnika, obučenih u policijske uniforme, 30. avgusta 2005. godine opljačkalo je automobil "Pavlović banke" iz koga su oteli oko 1,8 miliona KM. Opisujući pljačku radnici, koji su prevozili novac, ispričali su da su naišli na "radove na putu", a kada ih je čovjek u narandžastom kombinezonu zaustavio, iz šumarka je iskočila maskirana i do zuba naoružana "patrola policije" koja im je otela vreće sa novcem. Za ovu pljačku osuđen je Darko Еlez i nekoliko članova njegove organizovane kriminalne grupe. Radi se o predmetu ”Lutka” u kojem je 16 osoba osuđeno na 132 godine zatvora zbog više teških krivičnih djela.

Pljačka blindiranog kombija

Na šestom mjestu se nalazi pljačka blindiranog kombija "Rajfajzen banke" od 17. novembra 2006. godine kada su razbojnici oteli oko 1.500.000 KM. Kombi je presretnut na parkingu ispred zgrade uprave "Rajfajzen banke" u centru Banjaluke. Razbojnici su sačekali da kombi uđe u dvorište banke, a kada je obezbeđenje počelo da iznosi vreće sa novcem u njih su uperili duge cijevi i oteli im sav novac. Automobilom "audi" lopovi su pobjegli prema Manjači gdje su vozilo zapalili i nestali. Poslije pljačke policija je privela više od 20 lica, ali pljačka do danas nije rasvijetljena, niti je novac pronađen.

Otimanje vozila s novcem

Sedmo mjesto zauzima još jedno ”drumsko razbojništvo”. U centru Banjaluke 3. juna 2003. godine četiri maskirana razbojnika oteli su automobil "seat ibica" koji je iz "Nove banjalučke banke" prevozio 1.207.000 KM do trezora banke. Nakon što je transport novca krenuo razbojnici su ga kombijem presreli samo 50 metara od banke. Prijeteći automatskim puškama od radnika banke oteli su "ibicu", a kradeni kombi ostavili su na putu. Automobil je pronađen napušten u podzemnoj garaži u ulici Sime Matavulja, a lopovi su u njemu ostavili osam vreća sa 7.000 KM u kovanicama. Istragom je utvrđeno da su nakon toga pobjegli "audijem", koji su ranije ukrali. Pljačka nije rasvijetljena, niti je novac pronađen.

Plaženje jezika u kameru

Radnik obezbjeđenja Radenko S. 25. maja 2008. godine u centru Banjaluke ukrao je 1.073.000 KM iz trezora ”Balkan investment banke” koju je čuvao i dospio na osmo mjesto. Bezbjednosne kamere snimile su Radenka S. kako za vrijeme svoje noćne smjene otvora trezor banke i iznosi novac. Dok je to radio okrenuo se prema kameri, a onda se narugao plazeći jezik. Uhapšen je mjesec dana kasnije u Sanskom Mostu, kada je i ranjen u kuk jer je policajcima pružao otpor. Osuđen je na 10 godina zatvora.

Prepad u Gospodskoj ulici

Na devetom mjestu je pljačka "Komercijalne banke" u Gospodskoj ulici u Banjaluci iz koje je 19. aprila 2011. godine ukradeno 1.035.000 KM. Pljačku su izvršila četiri razbojnika koji su pred ulaz u banku parkirali kombi na koji su naljepili ambleme ”Alfa sekjuritija”. Naoružani automatskim puškama i maskirani fantomkama i crnim kombinezonima trojica su upala u banku i pod prijetnjom da će pucati razoružali su obezbjeđenje i radnike naterali da legnu na pod. Potom su ušli u trezor banke iz kojeg su pokupili novac. Tokom istrage novac je pronađen, ali je nedostajao nekoliko hiljada maraka. Za ovu pljačku Milan R. je osuđen na osam godina, Aljoša G. na šest, a u toku je sudski postupak za ostale optužene.

Specijalci i pucnjava na autoputu

Na desetom mjestu nalazi se pljačka blindiranog kombija ”Sektor sekjuritija” na autoputu Gradiška - Banjaluka iz kojeg je 22. septembra 205. godine ukradeno 616.548 KM ”Unikredit” banke. Pucajući iz automatskih pušaka i uz pretnju "zoljom" razbojnici su natjerali obezbeđenje da otvori tovarni prostor blindiranog kombija, te da im predaju magnetni ključ sigurnosnih kofera iz kojih su ukrali novac, a to priliko je ranjen vozač blinde. Za pljačku su, kao izvršioci, osuđeni bivši specijalci MUP-a Republike Srpske Vladan M.. Goran P. i Aleksandar P. na po deset i po godina zatvora, te Oleg B. osuđen na osam i po godina zatvora. Zbog učešća u pljački na tri godine je osuđen insajder iz ”Sektor sekjuritija” Danijel K., a specijalci Goran J. i Željko I. na po šest mjeseci.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Svet poljoprivrede (R)

    Poljoprivredna emisija dugogodišnje tradicije donosi provjerene informacije znanja i iskustva koja interesuju svakog poljoprivrednika.

  • 08:00 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin (R)

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)

  • 11:30 Serija: Ko te šiša (12+) (R)

    ''Serija: Ko te šiša (12+) (R)