Narušeni odnosi

Mazalica bacio bombu na komšiju, optužen za pokušaj ubistva

Okružni sud u Prijedoru potvrdio je optužnicu protiv Željka Mazalice (57) iz mjesta Osredak kod Krupe na Uni kojom se tereti za pokušaj ubistva komšije Milorada Mazalice (63), na koga je bacio bombu, te za nedozvoljeno posjedovanje oružja.

Zločin se dogodio 15. marta ove godine, a u optužnici se navodi da je Željko prilikom napada bio pod dejstvom alkohola.

”Noseći sa sobom bombu i nož na preklop optuženi je došao do oštećenog koji je na njivi vodio ovce sa ispaše. Zbog ranije narušenih odnosa obratio mu se riječima: ”Ovdje se ne smije galamiti, ovdje sam ja glavni. Potom je preskočio ogradu i došao na posjed oštećenog kojem je prišao, noseći bombu u ruci”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je ponovo uputio prijetnju Miloradu, navodeći da će aktivirati bombu riječima: ”Sad si gotovo, sad ćemo riješiti. Sad ću je baciti, ubiću i tebe i ovce”. Oštećeni mu je odgovorio da ga to ne interesuje, te se okrenuo od njega i udaljio se oko 30 metara.

”U namjeri da ga liši života osumnjičeni Željko je aktivirao bombu i bacio je u pravcu Milorada. Na 10 metara udaljenosti od oštećenog došlo je do eksplozije, pri čemu su geleri pogodili Milorada u predjelu lica i stomaka”, piše u optužnici.

Komšiji bacio bombu na njivu, geleri ga pogodili u lice i stomak

Komšiji bacio bombu na njivu, geleri ga pogodili u lice i stomak

Drugom tačkom Željko se tereti da je u svom posjedu, u porodičnoj kući, neovlašteno držao pet ručnih bombi, devet okvira za automatsku pušku, 136 metaka kalibra 7,62 mm, pet paketa municije sa po 15 metaka kalibra 7,9 mm, 71 metak kalibra 7,9 mm; automatska pušku M70, vojni karabin M48, bajonet, kubura ručne izrade; dva okvira za automatsku pušku M70; dvije ručne bombe M52...

Pratite nas i putem Vibera