Sekretar OJT Istočno Sarajevo

Kramer: Bašević će danas biti predat tužiocu

  • Izvor: ATV
  • 27.08.2024. 09:44

Direktor Šumskog gazdinstva (ŠG) "Romanija" Strahinja Bašević, koji je osumnjičen da je zloupotrijebio službeni položaj, predao se jutros Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu gdje je odmah i lišen slobode.

Sekretar Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Neven Kramer rekao je da se peto lice osumnjičeno za zloupotrebu položaja predalo jutros u pratnji advokata.

Kramer je rekao da je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja 2020. godine, te da je iskoristio vrijeme pandemije virusa korona, kao i ostala četiri lica koja su uhapšena na Sokocu.

"Oni su juče predati postupajućem tužiocu, a danas će i peto lice, koje je jutros lišeno slobode biti predato. Osumnjičeni su da su iskoristili vrijeme pandemije tako što nisu koristili Zakon o javnim nabavkama", rekao je Karmer novinarima.

On je naveo da postupajući tužilac ima rok od 24 časa da Okružnom Sudu u Istočnom Sarajevu podnese prijedlog za određivanje pritvora uhapšenim licima.

"Poslije će, eventualno, Sud imati svoja 24 časa da odredi ili ne odredi pritvor", rakeo je Kramer.

U Sokocu su juče, po naredbi Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, vršeni pretresi na više lokacija, i to na području opština Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad, a tom prilikom slobode su lišena četiri lica, čiji su inicijali G.S, L.M, G.J. i Č.L, dok je lice B.S. izbjeglo hapšenje i za njim se tragalo.

Pretresi su vršeni u okviru istrage Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, koja se odnosi na nezakonita postupanja odgovornih lica u preduzeću "Šume Republike Srpske" i šumskih gazdinstva "Romanija" sa Sokoca, "Sjemeć" iz Rogatice, "Visočnik" sa Han Pijeska i "Panos" iz Višegrada.

Osumnjičena lica se terete da su tokom 2020. godine na području opština Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad, i to G.S. kao vršilac dužnosti direktora preduzeća "Šume Republike Srpske", B.S. kao v.d. direktor ŠG, "Romanija", L.M. kao v.d. direktor ŠG "Sjemeć", G.J. kao v.d. direktor ŠG "Visočnik" i Č.L. kao v.d. direktor ŠG "Panos", iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja i tom prilikom nanijeli štetu budžetu Republike Srpske, saopšteno je juče iz Okružnog javnog tužilaštva.

Ova akcija je jedna od mnogih koja se provode u okviru Akcionog plana za borbu protiv korupcije Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.