Okružni sud Banjaluka

Konstantin Savić oslobođen optužbe za napad na sudiju

Konstantin Savić, advokat iz Teslića, oslobođen je u Okružnom sudu u Banjaluci optužbe za napad na sudiju Osnovnog suda u Tesliću Jelenu Filipović.

Presudu je, u ponovoljenom postupku, izrekao sudija Blagoje Dragosavljević koji je naveo da nije dokazano da je optuženi počinio djelo za koje je optužen.

Savić je u istom predmetu i ranije bio oslobođen optužbe, ali je Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo prvostepenu presudu i postupak vratio na novo suđenje Okružnom sudu u Banjaluci.

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske Saviću je na teret stavilo krivično djelo napad na sudiju ili javnog tužioca. U optužnici se navodi da je 23. novembra 2020. godine spriječio i omeo sudiju Osnovnog suda u Tesliću Jelenu Filipović u vršenju sudijske dužnosti prilikom obavljanja uviđaja na licu mjesta, radi ometanja posjeda.

U obrazloženju presude Dragosavljević je naveo da je oštećena sudija Filipović tokom svjedočenja izjavila da se optuženi pomjerio nakon njenog prvog upozorenja, što je suprotno navodima iz optužnice, kao i da se ona nije osjećala ugroženo i da sama ne bi ni podnijela krivičnu prijavu. Naglasio je i da nije dokazano da je Savić verbalno spriječio sudiju u vršenju sudijske dužnosti.

U optužnici se navodi da je Savić došao do parcele te je odbio da se udalji kada ga je sudija upozorila da ne može da bude prisutan, jer je u istom predmetu predložen za svjedoka.

”Optuženi Savić je tada izjavio da će se udaljiti pod prinudom, ako tako sudija naloži i da se nalazi na privatnom posjedu i da ne treba da se udalji zbog toga što je ovlaštenik Е. S. Kazao je da ne želi da sud narušava privatni posjed i vlasništvo, a zatim nakon što je postupajući sudija vještaku iz Banjaluke naložila da pristupi, nije dozvolio da vještak izvrši radnju dokazivanja vještačenje”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je optuženi Savić odbio da se pomjeri da bi vještak mogao da obavi posao, te je izjavio da ne dozvoljava da se pristupi na parcelu, čime je spriječio i omeo postupajućeg sudiju u vršenju sudijske dužnosti.

Široj javnosti Konstantin Savić je poznat po kandidaturi za gradonačelnika Teslića na lokalnim izborima 2016. i 2020. godine.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.