Braća Abazija

Detalji pucnjave u Sarajevu: Braća ispalila 11 metaka, određen im pritvor

  • Izvor: Avaz
  • 22.07.2024. 20:23

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog Tužilaštva KS te odredio jednomjesečni pritvor braći Almedinu i Seadu Abaziju, koja su 18. jula u sarajevskom naselju Šip ranili Almedina Ramovića, potvrđeno je za „Avaz“.

Za Abazije koji se sumnjiče za pokušaj ubistva, pritvor je predložen zbog opasnosti od bijega te bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Pritvor je predložen i za Adisu Salkić koja je uhapšena zbog pomaganja Abazijima nakon počinjenog krivičnog djela, a takođe postoji opasnost od bijega i ometanja istrage.

Braća Abazi sumnjiče se da su se 18. jula u 19:15 sati Golfom dovezli u ulicu Branilaca Šipa znajući da se u jednom ugostiteljskom objektu nalazi Almedin Ramović s kojim su bili u sukobu.

U trenutku kada je Ramović krenuo prema njihovom vozilu, braća su u njegovom pravcu ispalila najmanje 12 hitaca, nakon čega su pobjegla s lica mjesta.

Tri rane

Ranjenom su u pomoć pritekli građani, nakon čega je prevezen u KCUS.

Almedin Ramović zadobio je dvije ustrijelne i jednu prostrijelnu ranu u predjelu karlice, što su konstatovali ljekari Klinike za anesteziju i reanimaciju.

Zbog teških povreda opasnih po život, istu noć je radi spašavanja njegovog života podvrgnut operativnom zahvatu. U stanju je inducirane kome i životno je ugrožen.

Adisa Salkić, koja je u vanbračnoj zajednici sa sinom Seada Abazija, automobilom BMW, ujutro, 19. jula, odvezla je braću Abazi van Sarajeva.

MUP KS odmah je raspisao potragu za njima, te su istog dana u 9:30 sati zaustavljeni i uhapšeni u Neumu.

Da bi zametnuli trag, a što ipak nije uspjelo, braća su predala svoj mobitel jednom poznaniku da ga odnese u Tuzlu. Policija je locirala mobitel i pronašla poznanika.

Pojavio se snimak sa mjesta pucnjave u Sarajevu: Građani pomagali povrijeđenom

Pojavio se snimak sa mjesta pucnjave u Sarajevu: Građani pomagali povrijeđenom

Mogući motiv

Prema nezvaničnim informacijama, motiv pokušaja ubistva je sukob Almedina Ramovića i Seada Abazija. Sead je automobilom umalo pregazio Ramovića i njegovu kćerku. Ramović koji nikad nije imao kontakta s Abazijima, uplašen za svoju kćerkicu, fizički je napao Seada koji mu je nakon toga prijetio da će otići po pištolj i ubiti ga.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: