Migranti

Bježeći od policije krijumčari probili rampu na granici između BiH i Hrvatske

  • Izvor: ATV
  • 05.09.2024. 13:49

Granična policija BiH pronašla je dvojicu krijumčara migranata, državljani Rumunije i Avganistana, koji su bježeći od hrvatske policije automobilom probili rampu na prelazu Okruglica i nezakonito ušli u BiH.

U Graničnoj policiji navode da je do probijanja rampe došlo na prelaznom mjestu Okruglica, koje se nalazi između naselja Donji Tiškovac, u opštini Bosansko Grahovo i Strmic, grad Knin.

”Prema informaciji koje su pripadnici Granične policije BiH dobili od kolega iz MUP-a Hrvatske pronađeni su migranti u vozilu i provedeni u Policijsku stanicu Knin, dok su krijumčari, vozač i suvozač pobjegli u smjeru BiH. Pripadnici GP BiH su prilikom patrole i pretrage terena pronašli dvojicu stranih državljana koji su upravljali navedenim vozilom”, saopštila je Granična policija BiH.

S obzirom na to da se radi o strancima koji su nezakonito prešli granicu oni su predati u nadležnost MUP-a Hrvatske.

”Uz saglasnost Tužilaštva BiH upućen je prijedlog za protjerivanje Terenskom centru Službe za poslove sa strancima Livno. Prema skraćenom postupku readmisije, državljani Rumunije i Avganistana predani su policijskim službenicima PS Knin, na prelazu Strmica”, navode u GP BiH.

Dodaju da je od početka godine zabilježeno nekoliko slučajeva u kojima su krijumčari vozilima pokušavali nasilno da prijeđu granicu, probijanjem rampi na prelazima ugrožavajući ne samo vlastite živote, nego i živote policijskih službenika.

”Uz kontinuiranu saradnju sa susjednim zemljama, zajedničkim patrolama i razmjenom informacija, provode se sve mjere i radnje s ciljem suzbijanja nezakonitih prelazaka državne granice i sprečavanja krijumčarenja ljudi”, navode u GP BiH.


Pratite nas i putem Vibera