SIPA

Akcija ”Istok Tigris”: Krijumčarenjem migranata ostvarili višemilionsku korist

  • Izvor: ATV
  • 22.05.2024. 14:26

Državljanin Holandije, porijeklom iz Iraka, uhapšen je u akciji ”Istok Tigris” zbog sumnje da je bio član organizovane kriminalne grupe osumnjičene za krijumčarenje više od 1.500 migranata kroz BiH u Еvropsku uniju.

Akciju su, po nalogu Tužilaštva BiH, sproveli policijski službenici SIPA, a osumnjičenom se na teret stavlja da je počinio krivična djela organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krijumčarenje ljudi.

”Uhapšena osoba se sumnjiči da je bio član grupe za organizovani kriminal, koja je djelovala na području Iraka, Jordana, Turske, BiH i drugih zemalja Еvropske unije. Grupa je tokom 2022. godine prokrijumčarila više od 1.500 državljana Iraka kroz teritoriju BiH u zemlje Еvropske unije na osnovu čega su ostvarili višemilionsku korist”, saopštila je SIPA.

Dodaju da će nakon kriminalističke obrade uhapšeni Holanđanin biti predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

”Izvršeno je i privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku”, navode u SIPA.

Dodaju da se nastavljaju aktivnosti na dokumenovanju krivičnih djela koje se provode u saradnji sa  Еvropolom, te policijskim agencijama Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Velike Britanije i drugiih.

Pratite nas i putem Vibera