Naučnici konačno znaju razlog

Zašto su tarantule dlakave?

  • Izvor: Telegraf
  • 05.09.2024. 12:31

Tarantule su dlakave da bi spriječile armijske mrave, koji čiste njihove jazbine, da ih pojedu žive, pokazalo je novo istraživanje. Studija objavljena u Journal of Natural History predlaže nekoliko novih ideja o odnosima tarantula sa drugim vrstama, uključujući njihovu iznenađujuće pasivnu, ali ipak povremeno nasilnu interakciju sa mravima predatorima.

Armijski mravi poznati su po tome što love žive paukove, ali kada su primijećeni kako tragaju za hranom u dijelovima Južne Amerike koje nastanjuju tarantule, primjećeno je da ignorišu i mladunce i odrasle tarantule. U rijetkim slučajevima kada su ih mravi napali, čvrste dlake tarantula bile su dovoljna zaštita, piše LiveScience.

Ostala paralizovana, mislila da je ugrizao pauk - kasnije otkriven pravi krivac

Ostala paralizovana, mislila da je ugrizao pauk - kasnije otkriven pravi krivac

- Guste dlake koje prekrivaju tijelo tarantula onemogućuju mrave da ih ugrizu ili da ih ubodu. Zbog toga vjerujemo da je dlakavost evolutivni odbrambeni mehanizam – rekao je Alireza Zamani, arahnolog sa Univerziteta u Turku u Finskoj, navodi se u saopštenju.

Zamani i njegove kolege istraživale su kompleksne odnose između tarantula i drugih životinja tako što su pregledali ranije naučne studije i skupljali posmatračke podatke sa terena i društvenih mreža.

Istraživanje je pokazalo da armijski mravi pomažu tarantulama koje žive u jazbinama tako što uklanjaju staru hranu iz tih jazbina. Međutim, paukovima je potrebna zaštita u slučaju da ih mravi napadnu.

Da li je tačno da godišnje u snu progutamo osam paukova

Da li je tačno da godišnje u snu progutamo osam paukova

Hipotezu o dlakama kao zaštiti podržavaju i ranije studije koje sugerišu da tarantule jajašca prekrivaju dlakama kako bi spriječili napade mrava.

Tim istraživača otkrio je i da tarantule koje nisu dlakave imaju drugačije odbrambene stratefije kada je riječ o mravima. Primjera radi, jedan istraživač primijetio je kako pripadnik vrste Avicularia hirschii visi sa vrha lista kako bi pobjegla mravima koji love plijen.

(Telegraf)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.