Predsjednik Vlade

Višković: Pelagićevo ima projekte kakve nemaju ni gradovi u Republici Srpskoj

  • Izvor: SRNA
  • 12.09.2024. 17:02

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pohvalio je danas u Pelagićevu planove načelnika ove lokalne zajednice Slavka Tešića za razvoj, naglasivši da ova opština ima projekte kakve nemaju ni gradovi u Republici Srpskoj.

"Velika zahvalnost načelniku i njegovim ljudima jer imaju takve vizije za svoje stanovnike. Jedini su, bar koliko znam u Republici Srpskoj, da svim svojim poljoprivrednim proizvođačima linearno daju po 500 KM, a imaju više od 100 takvih proizvođača, da svi srednjoškolci imaju besplatna prevoz, pošto Pelagićevo nema svoj srednjoškolski centar, pa neki idu u Šamac, a neki u Brčko", rekao je Višković novinarima.

On je istakao da je u posjeti ovoj lokalnoj zajednici u želji da bude nastavljen kontinuitet vlasti iz Pelagićeva sa republičkom vlašću.

"Načelnik je na najbolji način odgovorio da jedna mala lokalna zajednica u suštini nastavila ono što je radila Vlada, da djeca do petog razreda imaju besplatne udžbenike. Oni su ovdje to uradili za svu djecu u osnovnom obrazovanju da imaju besplatne udžbenike", rekao je Višković.

Cvijanovićevoj uručena povelja za doprinos razvoju opštine Pelagićevo

Cvijanovićevoj uručena povelja za doprinos razvoju opštine Pelagićevo

On ističe da onda onima koji su na čelu institucija Republike Srpske, ne preostaje ništa drugo nego da podrže ljude poput Tešića i ovakav domaćinski odnos.

"Jedan mladi čovjek sa tridesetak godina da razmišlja na takav način o svojoj lokalnoj zajednici, mislim da je zaslužio i podršku građana da u narednom mandatu u naredne četiri godine zajedno sa institucijama Republike Srpske još dosta toga donese za ovu lokalnu zajednicu", rekao je Višković.

On je rekao da je su za vrtić odobrena sredstva, da izabrani izvođač nije u zadatom roku završio, pa je ugovor je raskinut, a u toku je okončanje nekih tužbenih sporova.

"Biće i to vrlo brzo završeno i ići ćemo na izbor novog izvođača. Nadam se da će uskoro Pelagićevo dobiti prijeko potreban vrtić za najmlađe stanovnike ovog mjesta, rekao je Višković.

''Projekat izgradnje aerodroma u Trebinju nije blokiran, političko Sarajevo želi spriječiti sve projekte''

''Projekat izgradnje aerodroma u Trebinju nije blokiran, političko Sarajevo želi spriječiti sve projekte''

On je istakao da se gradi putna infrastruktura, da se gradi, a čak sa Srbijom se razgovara da se ovde sagradi ili obnovi kuća Vase Pelagića.

"Ovo je zaista jedna mala, ali uređena lokalna zajednica zahvaljujući domaćinskom odnosu dosadašnjeg rukovodstva", rekao je Višković.

Sadašnja opština Pelagićevo osnovana je 30. januara 1993. godine, a ime je dobila po srpskom prosvjetitelju Vasi Pelagiću koji je rođen na ovom području davne 1833. godine.

Opština Pelagićevo, raniji Gornji Žabar, kratko vrijeme bila je opština u Kraljevini Jugoslaviji, kao i tokom socijalističke Jugoslavije.

Pratite nas i putem Vibera