Istočno Novo Sarajevo

Vidovdanski humanitarni bazar za pomoć porodici na Kosovu i Metohiji

  • Izvor: SRNA
  • 25.06.2024. 19:56

Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" u saradnji sa "Malim istraživačima" iz Istočnog Novog Sarajeva organizovala je večeras u Istočnom Novom Sarajevu vidovdanski humanitarni bazar iz bloka za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Koordinator "Trojke iz bloka" u Republici Srpskoj Marko Maunaga istakao je da su, osim što su građani Istočnog Sarajeva ugostili djecu sa Kosova i Metohije, večeras organizovali i ovaj humanitarni bazar iz bloka, gdje je postavljeno desetak stolova na kojima su izloženi proizvodi više donatora koji se ne prodaju, već građani daju dobrovoljni prilog.

"Na bazaru će građani imati priliku da dobrovoljnim prilozima kupe neki od izloženih proizvoda i tako pomognu još jednu porodicu sa Kosova i Metohije u okviru vidovdanske akcije humanitarne organizacije `Srbi za Srbe`", rekao je Maunaga.

On je naglasio da su djeca iz Istočnog Sarajeva i njihovi vršnjaci iz mjesta Novo Brdo sa Kosova i Metohije domaćini "Bazara iz bloka", koji je otvoren od 18.00 do 21.00 čas, nakon čega će svi zajedno gledati fudbalsku utakmicu Srbija-Danska i navijati za Srbiju.

"Na bazaru će svi prisutni moći lično da osjete ljubav i blagodat koju djeca sa Kosova i Metohije nose u sebi", istakao je Maunaga.

Predsjednik Udruženja "Mali istraživači" Bojana Krstić rekla je da se oni bave povratkom djece prirodi, tradiciji, selu i običajima.

Krstićeva je navela da Udruženje ima svoj prostor na Tvrdimićima u okviru amfiteatra "Beli vuk" gdje održavaju različite radionice za djecu - kuvaju, beru šumske plodove, istražuju prirodu.

Ona je rekla da su djeca uzrasta od pet do 12 godina, a udruženje ima više od 100 roditelja koji su učlanjeni u viber zajednicu gdje ih obavještavaju o terminima i temama radionica.

Krstićeva je dodala da danas na bazaru nude svoje proizvode.

Član "Malih istraživača" Mila Krstić rekla je da na današnjem bazaru prodaju svoje proizvode - sapune, narukvice, čajeve i da će sva prikupljena sredstva dati u humanitarne svrhe.

Volonter humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" Stefan Kojić rekao je da će u petak, 28. juna, od 19.30 časova u restoranu "Džast pab" u Istočnom Novom Sarajevu održati sedmi kviz iz bloka, a učesnici će dobrovoljnim prilozima pomoći djecu sa Kosova i Metohije.

On je istakao da će to biti vidovdanski kviz iz bloka, jer su već održane kvalifikacije u Višegradu, Rudom i na Sokocu.

Kojić je dodao da već imaju prijavljenih sedam ekipa iz ova tri mjesta i osam ekipa koje dolaze na kviz i pozvao građane da se prijave.

Pratite nas i putem Vibera