Kancelarije postale tijesne

U Opštinskoj upravi Teslić traže stolicu više

  • Izvor: ATV
  • 09.08.2024. 19:22

U dvije zgrade u kojim su radnici Opštinske uprave Teslić traži se stolica više. Kancelarije su postale tijesne. Najmanje deset novih radnika zaposleno je samo u posljednjih mjesec dana. Tako pričaju radnici opštine, ali o svemu pred kamerom ne žele. Kažu, nije pametno da se zamjere poslodavcu, a ni novim kolegama.

Sve ovo, između ostalog, pitali smo Opštinsku upravu Teslić. Konkretno, ima li stranačkog zapošljavanja, kao i zapošljavanja po rodbinskim i kumovskim linijama. Bili smo mi konkretni, ali opštinska administracija ni na jedno pitanje nije konkretno odgovorila.

Umjesto da odgovore koliko novih radnika su zaposlili i koliko ih ukupno imaju, iz Opštinske uprave Teslić samo kratko poručuju da je sve u skladu sa sistematizacijom. A da li je to tako pitali smo i načelnika opštine. Odgovor je izbjegao i brže-bolje pobjegao od kamere

"Mi se nalazimo na manifestaciji koja se zove 'Plodovi sela' tako da ne vidim neku vezanost za ovu temu. Hvala vam na pažnji“, rekao je kratko načelnik opštine Teslić Milan Miličević.

Milan Miličević je izgleda zaboravio da bi načelnik jedne opštine, u svakom trenutku, morao biti spreman da odgovori na pitanja i položi račune narodu. Posebno ako je za taj posao skupo plaćen. A Miličević je sa svojom platom u neto iznosu od oko 6.300 maraka mjesečno jedan od najskuplje plaćenih opštinskih funkcionera u Srpskoj. Paprena je i njegova administracija. Opštinskim budžetom za 2024. godinu planirani su rashodi za lična primanja u iznosu od čak jedanaest i po miliona maraka. Nekad je to bilo daleko manje. Po istom osnovu 2011. godine izdvajano je tri miliona maraka.

"U tom periodu, znači govorimo o periodu 2008-2012 godina, vodili smo računa o ekonomskim principima rada lokalne uprave. Imali smo 99 zaposlenih radnika i nas trojica funkcionera. Gdje na 1.000 stanovnika idu tri zaposlena radnika u lokalnoj samoupravi. Međutim, taj princip je prekoračen i prema informacijama koje ja imam je za 50 odsto veći broj zaposlenih u odnosu na 2012. godinu. Ista je situacija i u centru za socijalni rad i u Sportskoj dvorani“, kaže bivši zamjenik načelnika opštine Teslić Miodrag Lukić.

Prema procjenama, kaže Lukić, Teslić je 2010. godine imao 53.000 stanovnika. Danas ih je znatno manje, ali administracija je značajno veća. Prekomjerno zapošljavanje, poručuje, smanjuje prostor za investicije i razvoj opštine. Tvrdi da se i sa manjim brojem zaposlenih radnika mogu postići rezultati uz efikasan rad.

Pratite nas i putem Vibera