Od 21.30

Suve slavine tokom noći u Sokocu

  • Izvor: ATV
  • 08.08.2024. 19:21

''Po cijelu noć nemamo vode'' - zakukali su stanovnici Sokoca koji vodu dobijaju sa izvorišta Vrelo Bioštica.

Slavine su, kažu suve svaku noć od pola deset naveče do pet ujutru. 

"Ja sam pod bazenom. Ujutro se umivam iz lončića ili iz bokalića, da bi mogla doći na pijacu. Što se tiče komentara, ovo je tuga. Kiše padale, vode ima dovoljno“, kaže jedna mještanka.

"Pa nije dobro“, poručuju u Sokocu.

A vrućine ne popuštaju. Baš zato su od stečajnog upravnika sokolačkog Vodovoda i Vrela Bioštice peticijom tražili da redukcije prestanu. 

I Skupština opštine tražila je na vanrednoj sjednici da se utvrdi zašto vode nema i ko je kriv. I niko na to nije mogao da odgovori, jer se stečajni upravnik, načelnik opštine i odbornici SDS-a nisu pojavili.

"Uputili smo pismo na adresu Inspektorata Republike Srpske, da se uđe u Vodovod, da se pogleda zakonitost odluka koje su donesene, koje je stečajni upravnik bez obavještenja građana samo zavrnuo vodu isti dan. Da vidimo i koje su to štete koje su pričinjene građanima i privredi. Znamo da pekare rade po noći i trebaju vodu. Ljudi koji rade druge smjene ne mogu da se okupaju“, kaže šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštine opštine Sokolac Đorđe Radić.

Vodovodna mreža je u haosu. Priznaju to pred kamerom ATV-a i stečajni upravnik Vodovoda i načelnik opštine. Krivi su, kažu, oni koji pretjerano troše vodu. Zavrnuli su je da bi spasili dotrajalu opremu. Ni jedan ni drugi zato ne odgovaraju, gdje je nestalo oko milion maraka koje je za sokolački Vodovod izdvojila Vlada Srpske. Jedan navodno ne zna, drugi pitanje potpuno ignoriše. 

"Kada su u pitanju neka sredstva koja su data od strane Vlade za reorganizaciju preduzeća meni to nije poznato. Ne znam kome su data i tome se ne mogu izjašnjavati“, kaže stečajni upravnik Vodovoda Radomir Jokić. 

"Ja sam obezbijedio oko 400.000 KM i kupili smo jedno preduzeće u stečaju Fam ineks kod Sokoca u koje ćemo smjestiti Vrelo Bioštica. To je u stečaju već 12-13 godina i kako je u stečaju bilo je nasrtaja da se otkupi vrelo, da se privatizuje“, kaže načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

A ni to kažu, ne bi riješilo problem, pa razmatraju da se čak i poveća cijena vode. I što se njih tiče, priča tu staje.  Baš kao i isporuka vode Sokočanima na punih osam sati, svake noći.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: