Bosanski Petrovac

Srbi povratnici u selu Bravsko žive skromno

  • Izvor: ATV
  • 30.04.2024. 19:59

Pero Šobot jedan je od Srba povratnika u selu Bravsko kod Bosanskog Petrovca. Vratio se 1998. godine i kaže da je stanje tada bilo katastrofalno. Ni danas dodaje, nije ništa puno bolje, jer nema u blizini ni trgovinu ni Dom zdravlja. Samohrani je i otac troje djece.

- Živi se normalno, skromno, nije nešto Bog zna šta, sve je to stariji narod. Mladi odlaze, a mi stariji ostajemo - kaže Pero Šobot.

Pomažemo tati koliko možemo. Voljeli bi da naše selo postane bogatije djecom, poručuju mladi.  

- Ustajemo oko pola 6, zavisi, ako tata radi onda u 6. Spremamo se za školu. Kad dođemo kući onda ložimo vatru, jedemo, učimo igramo se - priča Adrijana Šobot.

Iz opštine Bosanski Petrovac navode da je svaki vid pomoći porodicama koje su uprkos brojnim problemima ostale na osvojim ognjištima dobro došao.

- Najviše volimo one ljude koji ne zaborave svoj zavičaj i koji se ne odrode od njega. Nažalost, Bosanski Petrovac ima dosta svojih sinova i kćeri van Bosanskog Petrovca - rekao je Nemanja Davidović, predsjedavajući opštinskog vijeća Bosanski Petrovac.

U selu Bravsko danas živi oko 150 stanovnika. Prije rata, prema popisu iz 1991. tu je bilo skoro hiljadu ljudi. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

    ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?