Fojnica

Sahranjena majka troje djece stradala u katastrofalnim poplavama

  • Izvor: n1info.ba
  • 08.10.2024. 21:30

Porodice se opraštaju od svojih najmilijih koji su stradali u katastrofalnim poplavama. Tužno je u utorak bilo i u fojničkom naselju Dusina.

Ovo selo bilo je u potpunosti odsječeno od ostatka svijeta, a do njega sada mogu doći samo interventne službe. U fojničkim naseljima Bakovići i Gojevići čiste se domovi, škole i sanira neizmjerna šteta. Na lokalnom groblju u Dusini u utorak je u 15:00 sati sahranjena i jedina žrtva iz ovog fojničkog naselja Lucija Prajo. Iza nje su ostali suprug i troje djece.

U naselju Dusina tišina zbog stradale majke troje djece Lucije Prajo. Njen muž i dalje u stanju šoka. I sam je, kao i brojni drugi, bio na korak do smrti. Spasio ga je petnaestogodišnji Jasmin Karalija.

Bh. biznismen: Izgradićemo kuće pogođenima u tragediji

Bh. biznismen: Izgradićemo kuće pogođenima u tragediji

“Mene je ponijela voda… hvatao sam se za kamenje. On me uhvatio za ruku kada sam prišao i izvukao me. Tako me spasio”, ispričao je Stjepan Prajo.

“Pa… i ja sam mislio u tom trenutku da ću stradati…”, dodao je Jasmin Karalija, za "N1".

Komšije su činile sve da spase Stjepanovu kćerku koja je bila u kući sa majkom. Uspjeli su.

“Strava i užas. Za plakati. Nismo ništa razmišljali… šta će sa nama biti, samo smo htjeli da spasimo”, prisjetio je Raif Salčinović.

Tragičan kraj potrage za djevojkom iz BiH

Tragičan kraj potrage za djevojkom iz BiH

“Vodostaj je narastao… još je ogromna, široka. Sigurno je gore u užem dijelu bila i 7-8 metara visine”, naveo je Еlvir Salčinović.

Naselje je proteklih dana bilo odsječeno od ostatka svijeta. I sada je do njega izuzetno teško doći.

“Ukupno mislim da je 20-25 pa i više ugroženih, poplavljenih i srušenih kuća. Do mjesne zajednice se dolazi šumskim putevima, ovdje na dionici prema Gojevićima – komunikacija prema Fojnici samo sa teretnim automobila, a i oni su u dobrom dijelu ugroženi. Ipak, ljudi odlaze, dolaze”, istakla je Еsma Salčinović, predsjednik MZ Dusina.

U naseljima Bakovići i Gojevići aktivno se čiste domovi. U toku je akcija čišćenja škole i školskog dvorišta.

Detalji iz sudnice: Dječak iz ''Ribnikara'' pravio dramske pauze, roditelje nije ni pogledao

Detalji iz sudnice: Dječak iz ''Ribnikara'' pravio dramske pauze, roditelje nije ni pogledao

“Što se tiče prostorija to će uskoro biti sanirano i osposobljeno za nastavu, ali djeca iz okolnih mjesta nisu u mogućnosti doći u školu jer su putevi još uvijek presječeni”, dodala je Mirjana Golub, direktorica osnovne škole u Gojevićima.

I to za samo pola sata, pričaju svjedoci, došlo je do prave apokalipse. Mnogo posla sada predstoji.

Poplava je u potpunosti uništila domove. Kako je bila snažna bujica koja je sa sobom nosila balvanu vidjeli smo na terenu jer je u potpunosti uništen zid. Ljudske žrtve i ogromna materijalna šteta bile su i ovdje. Mještani se samo nadaju da se ovakva poplava i bujica neće ponoviti.

Pratite nas i putem Vibera