Bijeljina

Rana vegetacija dovela do nestašice voća i povrća

  • Izvor: ATV
  • 03.09.2024. 08:15

Rana vegetacija dovela je do nestašice voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini. Tako u prvim danima septembra nema dovoljno paprike, kupusa, a ubiraju se i poslednji plodovi paradajza.

Ovakvo stanje uticalo je i na cijene koje su za mnoge namirnice iznenađujuće. Kilogram celera trenutno je osam KM, a za istu količinu peršuna neophodno je izdvojiti 10 KM. Nešto niža je cijena domaće boranije puterice čiji kilogram se može kupiti za 8 KM, iako je do skoro iznosio 12 KM. 

„Uranilo je i voće i povrće, sve što je trebalo kasnije, krenulo je ranije. Pa jesu uticale ove vrućine, džaba i zalijevanje i sve kada prži sa neba. Pa sad trenutno nema paprike, ono malo bolje, fali kupusa, baš je nestašica. I ovo paprike što ima, baš je loš kvalitet. Paradajz je onaj rozi prestao, već po malo uzimamo uvozni, domaćeg još crvenog ima, a baš se osjeti nestašica i sve je manje i manje robe i sve lošiji kvalitet. Kad bude trebala zimnica da se sprema, baš će biti cijene paprene. Recimo, roga je u klasi pet maraka, ako hoćete nešto baš lijepo da spremite, da imate dobru zimnicu za koju uvijek treba kvalitetna roba, pet maraka se kreće. Baš se odrazilo na cijene, sve je skuplje“, kaže nam Olenija Trifković, prodavac na Zelenoj pijaci u Bijeljini

Već dugo zelenom pijacom ne širi se ni miris kuvanih kukuruza koji se po cijeni od dvije marke mogao kupiti kod dobro poznatog Paje. Do toga je dovela velika suša zbog koje je prinos kukuruza ove sezone manji za 70%. 

 „Mirisa kuvanog kukuruza je slabo sad na pijaci, nestašica je, ova suša je baš doprinijela da ga nema. Ima na pojedinim mjestima, ali nije to sad ni neki kvalitet. Imamo mi dosta djece idu odavde, prolaze sa majkom i sa bakom i kad naiđu kraj mene kažu evo ga, raduju se, a kad dođu pa im kažem da nema, tako se rastuže, baš mi bude žao“, priča Radan Jeftić, prodavac kuvanog kukuruza na Zelenoj pijaci.

Brojni građani Semberije ohrabrili su se pa za svoje potrebe zasadili u svom domaćinstvu onoliko koliko im je neophodno, a kada im zaliha ponestane, svježe voće i povrće potraže na Zelenoj pijaci. Neki na ovom mjestu ipak moraju kupiti sve. Na visoke cijene se žale, ali razumiju situaciju i potrebe poljoprivrednih proizvođača. 

„Cijenama nisam zadovoljan, ali obzirom na stanje klime i ovoga, dobro je da išta ima, da se može kupiti. A uglavnom kupujem evo ove suve proizvode. Ovo ostalo pokušavam nešto ja sam sebi da uzgajam dok može, kad ne može prinuđen sam da kupim što se mora.“ 

„Ova velika vrućina pa čovjek iz dosade jede, pošto smo zatvoreni već dva mjeseca u kući. Strašno, onda uglavnom na pijaci voće kupujem. Kakva je ponuda, kakve su cijene? Odlična, a cijene prihvatljive. Pa šta će ljudi, moraju se prilagođavati, i oni su proizvođači, moraju i oni da žive od nečega.“ 

„ Treba mi sve. I krastavac, i paradajz i paprika, sve. Ponude za mene su u redu, a kakve su cijene za ovaj narod, to ne znam.“ 

U danima ekstremno visokih temperatura prodavci na bijeljinskoj Zelenoj pijaci trudili su se svim silama da zaštite voće i povrće, a nastojali su da svako vrelo jutro na police izlože svježe namirnice, što su prepoznali i brojni zadovoljni kupci. 

Ljeto u Bijeljini izuzetno teško su podnijeli poljoprivredni proizvođači ali i brojni usjevi i poljoprivredne kulture jer na području Semberije kiša nije pala 100 dana.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.