Nove mogućnosti

Potpisan Memorandum o saradnji univerzitetskih bolnica iz Foče i Istanbula

  • Izvor: RTRS
  • 08.08.2024. 20:00

Univerzitetska bolnica Foča uspostavila je saradnju sa Univerzitetskom bolnicom Koč iz Istanbula, vodećom zdravstvenom ustanovom u Turskoj. Memoranudom o saradnji predviđeno je dodatno usavršavanje ljekara na najsavremenijoj terapijskoj i dijagnostičkoj opremi. To otvara i mogućnosti u zajedničkim naučno-istraživačkom projektima.

Utemeljenju saradnje prethodio je dvonedjeljni radni boravak fočanskih ljekara u Univerzitetskoj bolnici Koč, koji su se posebno usavršavali u oblasti laparoskopske i robotske hirurgije. Specijalizanti, specijalisti i supspecijalisti iz Foče, odlaskom na usavršavanje u Istanbul, usvajaće znanje provjerene prakse koja se primjenjuje prema provjereno efikasnim metodama liječenja.

- Ovo je veoma važan događaj za našu bolnicu, pogotovo kada je u pitanju edukacija našeg kadra, jer će naši ljekari moći da se usavršavaju i dodatno obrazuju. Saradnja će biti ostvarena, prije svega, u oblastima hirurgije, kardiologije, interne medicine, dijagnostike - izjavio je Nenad Lalović, direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Usavršavanje će se odvijati prema potrebama unapređenja medicinskih disciplina. Dogovoreno je i da stručnjaci iz Istanbula borave u Foči, gdje će obavljati i najsloženije zahvate.

Privatna Univerzitetska bolnica Koč pripada istoimenom holdingu, koji posjeduje 36 svjetski poznatih firmi i čini 35 odsto ekonomije u Turskoj.

Zdravstveni sektor ovog holdinga zapošljava 8.000 radnika, od čega 1.500 ljekara, 3.000 medicinskih sestara i ostalih zaposlenih u administrativnom sektoru, na fakultetu i školama, a poznat je po svom istraživačkom centru.

Osim usavršavanja ljekara saradnja dvije univerzitetske bolnice doprinijeće i akademskom usavršavanju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Koč, za šta je svojoj nastavnoj bazi podršku dao Medicinski fakultet Foča.

Pratite nas i putem Vibera