Oglasila se Inspekcija

Pale: Vjetar oborio dio konstrukcije ringišpila

  • Izvor: ATV
  • 23.07.2024. 19:25

Panika je juče zavladala  u Palama. Na ringišpilu koji je postavljen u crkvenom dvorištu vjetar je preksinoć oborio dio konstrukcije, pa su korpe dohvatile zemlju. Srećom povrijeđenih nije bilo.

Mi smo porazgovarali sa vlasnikom ringišpila, međutim on pred našu kameru nije želio stati. Samo je kratko prokomentarisao da nije bilo povrijeđenih, te da je ringišpil već rastavljen i biće, kako smo i dobili informacije od njega, premješten na drugu lokaciju.

Kratko je vlasnik u telefonskom razgovoru poručio i da dozvole za ringišpil ima. Konstrukcija je, ipak, vidno stara.

Načelnik Opštine Pale Boško Jugović za ATV kaže da je lokacija na kojoj je ringišpil bio postavljen u vlasništvu crkve, i da opština nije nadležna za ispitivanje tehničke ispravnosti. Oni koji jesu, kaže Jugović, treba da povedu računa kako se ovako nešto više ne bi ponavljalo.

"Ovo je opomena da svi zajedno složimo kockice, na koji način možemo iskontrolisati sve ovo, od nadležnih inspekcijskih organa do komunalne policije. Moramo imati u vidu da te firme koje se bave i koje imaju u svom sastavu ringišpile, moraju imati odgovarajuću atestnu dokumentaciju, moraju biti registrovani za tu djelatnost", kaže Jugović.

Građani Pala zabrinuti. Kada su djeca u pitanju, kažu, opreza nikad dosta.

"Definitivno da sve što je u vezi sa djecom bi trebalo da prođe određenu vrstu standardizacije, da bude bezbjedno",

"Ko je dozvolio da bude taj ringišpil a da ne bude pregledano to je baš upitno, mislim da treba kontrolisati", govore nam građani Pala.

Ostaje nejasno ko je nadležan za ispravnost i kontrolu takvih postrojenja. Nakon nedavnog incidenta na ringišpilu u Doboju, kada je povrijeđeno više osoba, oglasila se i Republička uprava za inspekcijske poslove.

Rekli su da ne učestvuju u postupku izdavanja dozvole. S obzirom na to da je riječ o objektima koji se po potrebi demontiraju kako bi se premjestili na drugu lokaciju, subjekti koji obavljaju ovu vrstu djelatnosti trebali bi prilikom svakog novog montiranja pribaviti upotrebnu dozvolu izdatu od strane ovlaštene licencirane kuće, kažu u Inspektoratu. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: