Saopštenje

Neformalna grupa "STOP kriminalu u Kotor Varošu": CIK-u dostavljeni dokazi o pokušaju urušavanja izbornog procesa

  • Izvor: ATV
  • 13.08.2024. 17:27

Neformalna grupa "STOP kriminalu u Kotor Varošu, oglasila se saopštenjem povodom odluke CIK-a BiH o imenovanju liste predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora na području opštine Kotor Varoš na narednim lokalnim izborima.

Lista, na kojoj su funkcioneri i članovi stranačkih organa SDS-a, potpuno je kompromitovala izborni proces u toj lokalnoj zajednici, navode iz pomenute grupe.

Kako kažu, nakon detaljne analize i dokumentovanja, sve dokaze su  proslijedili Centralnoj izbornoj komisiji BiH, ali i banjalučkom Okružnom tužilaštvu, jer su svi uz prijavu morali potpisati i izjavu da nisu članovi stranke, da nisu u stranačkim organima i da nisu politički aktivni, a očito su se, kako navode, lažno predstavili, pokušali obmanuti i prevariti CIK BiH, vjerovatno sa namjerom da prekroje izbornu volju građana.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

- Odluka CIK-a BiH o imenovanju liste predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora na području opštine Kotor Varoš na narednim lokalnim izborima, na kojoj su listom funkcioneri i članovi stranačkih organa SDS-a, potpuno je kompromitovala izborni proces u toj lokalnoj zajednici.

U periodu dok CIK BiH još uvijek nije bio ovjerio učešće SDS-a na lokalnim izborima, kotorvaroški SDS je, pošto je ostao bez mogućnosti da dobije mjesta u biračkim odborima,  listom prijavio svoje stranačke funkcionere na javni konkurs za imenovanje predsjednika/zamjenika predsjednika biračkog odbora u osnovnim izbornim jedinicama. 

Gotovo sve prijave članova i funkcionera kotorvaroškog SDS-a CIK BiH je prihvatio, što je i u periodu prije zvaničnog početka kampanje predstojeći izborni ciklus u Kotor Varošu potpuno kompromitovalo. 

Neformalna grupa građana ’’STOP kriminalu u Kotor Varošu’’ dostavlja je CIK-u BiH, ali i ostalim relevantnim institucijama u zemlji i međunarodnim organizacijama u BiH i regionu relevantne dokaze, koji dokazuju pokušaj urušavanja izbornog procesa u Kotor Varošu i prekrajanja volje građana u režiji SDS-a. 

Na spisku predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora na području opštine Kotor Varoš na narednim lokalnim izborima, koji je objavio CIK BiH na svojoj internet stranici nalazi se Slaven Momić, član Opštinskog odbora SDS Kotor Varoš i kandidat te stranke za odbornika u SO Kotor Varoš 2012. godine na rednom broju 19 - navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: