Novo ubistvo

Koliko su bezbjedni građani Sarajeva?

  • Izvor: ATV
  • 10.06.2024. 18:33

Danas nas je ponovo dočekala vijest o pucnjavi u Sarajevu. Ubijen je muškarac, i to u centru grada.

U sred bijela dana ubica je u njega ispalio čak 16 metaka, na Vilsonovom šetalištu koje je jedna od omiljenih destinacija kako Sarajlija tako i brojnih turista u ovom gradu, pa se tako i u momentu pucnjave ovdje nalazio veliki broj slučajnih prolaznika.

Poznat identitet muškarca koji je pucao u Sarajevu, u žrtvu ispalio 16 metaka

Poznat identitet muškarca koji je pucao u Sarajevu, u žrtvu ispalio 16 metaka

Ako uzmemo u obzir da ovim šetalištem svakodnevno prođe stotine ljudi, i da je tu prisutan veliki broj male djece koja trčkaraju okolo, prava je sreća da još neko nije povrijeđen ovom prilikom.

Samo nekoliko dana ranije, u pucnjavi je u Sarajevu ranjen i Amir Pašić Faćo. Na njega je pucano u bašti hotela Еvropa, koji je jedan od najpopularnijih hotela u ovom gradu i u njemu svakodnevno odsjeda veliki broj turista.

Ovo je muškarac koji je ubijen u centru Sarajeva

Ovo je muškarac koji je ubijen u centru Sarajeva

Prisjetimo se i nekih nemilih događaja u ovom gradu od ranije ove godine.

Već početkom godine Sarajlije je potreslo ubistvo 19-godišnjeg mladića Farisa Pedreka. Na njega se pucalo u naselju Otoka dok je bio u automobilu sa još tri osobe, a od zadobijenih povreda preminuo je na licu mjesta. Za njegovo ubistvo je osumnjičen Adem Šuman. 

U martu mjesecu je policija MUP-a KS iznijela alarmantne podatke u kojima su saopštili da je u Sarajevu za manje od 3 mjeseca evidentirano čak osam pucnjava.

Dalje, samo u martu mjesecu su se dogodile tri pucnjave, od kojih je jedna bila na punoj Baščaršiji, u srcu Sarajeva, kada je na Međunarodni dan žena pucano upravo na jednu ženu. 

Nekoliko dana kasnije, 15. marta, na Kovačima ponovo je prijavljena pucnjava i ponovo usred dana. Džan Hukelić (1995) je pucao u automobil u kojem se nalazio Еmir Kundo. Policiji je pucnjava prijavljena u 12:30 sati. Na svu sreću povrijeđenih nije bilo, a upotrebom vatrenog oružja pričinjena je materijalna šteta na jednom automobilu u kojem se nalazio Kundo.

Nakon samo dva dana 17. marta u ulici Muse Ćazima Ćatića oko 20:20 časova dogodila se pucnjava, a tom prilikom je ranjen maloljetnik.

Kada je riječ o tučama i napadima, ni njih nije manjkalo, pa su tako izbili neredi na dan utakmice između Željezničara i Sarajeva, a nekoliko dana kasnije u sarajevskom naselju je u masovnoj tuči povrijeđen i maloljetnik.

Ni tokom narednih mjeseci situacija u Sarajevu nije bila mirnija.

Naime, u aprilu je opet u centru grada, na parkingu iza tržnog centra SCC došlo do masovne tuče. Tom prilikom je ranjeno više osoba, a učesnici su koristili palice i suzavce.

Automobil u plamenu u sarajevskom naselju

Automobil u plamenu u sarajevskom naselju

U maju su se sukobili i afroazijci. Više njih je učestvovalo u fizičkom obračunu, pa su upotrijebili i pištolj, i tom prilikom je ranjen jedan Avganistanac.

Ako svemu ovome dodamo i česte situacije kao što su tuče u ugostiteljskim objektima, paljenje automobila, možemo postaviti pitanje, koliko su bezbjedni građani i turisti u Sarajevu?

Ko je sljedeća meta, i na kom mjestu će se zapucati? Gdje će izbiti tuča i ko će biti naredna žrtva? Da li se to Sarajevo pretvara u Divlji zapad i hoće li nadležni učiniti išta da spriječe novi incident?

Očigledno je da napadači i ubice ne biraju ni mjesto ni vrijeme pucnjave, pa tako neko nevin vrlo lako može nastradati, kriv samo zbog toga što se našao na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. 


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: 1992 (16+)

    ''Serija: 1992 (16+)