Žalbe na sve strane

Grad Bijeljina ne doznačava novac budžetskim korisnicima

  • Izvor: ATV
  • 05.06.2024. 19:28

Grad Bijeljina Domu zdravlja samo u novcu duguje 1,35 miliona. Ovime je rad ove ustanove koja ima preko 150.000 korisnika doveden u pitanje. Pitaju se i zašto je zdravlje građana Bijeljine, gradonačelniku koji je ljekar po struci, na posljednjem mjestu.

„Pola godine je prošlo bez ikakvog doznačavanja sredstava, negativan trend doznačavanja za primarnu zdravstvenu zaštitu, dakle, nastavlja se od kraja 2020.godine, tako smo počeli, tako i nastavljamo. Na današnji dan dugovanja grada prema Domu zdravlja iznose 1.350.000KM u novcu i pola miliona u rekonstrukciji sektorskih ambulanti“, rekla je Danijela Đukin, direktor Doma zdravlja Bijeljina.

Situacija je ista i u svim ustanovama kojima gazduje grad. Gradska Toplana, Banja Dvorovi, Gradsko pozorište, Centar za Socijalni rad, vrtić, škole, novine, Agrarni fond, Vode,  Dugovanja, neuplaćeni doprinosi, plate.

„Imamo velikih problema oko finansijskih tokova i realizacije, tako i mi u Centru za socijalni rad imamo problem oko isplate jednokratne pomoći, zato što Gradska uprava ne može da nas prati, da nam doznačavaju gotov novac u onom iznosu u kome to građanima pripada, odnosno po dinamici zahtjeva koje građani podnose“, izjavio je Goran Marković, Centar za socijalni rad.

„Jer smo ove godine došli u nezgodnu situaciju, dugujemo novac dobavljačima što se do sada nije događalo, dobili smo neke opomene pred tužbu, isključen nam je telefon“, dodao je Ivan Petrović, direktor Gradskog pozorišta.

Funkcionisanje svih javnih ustanova koje su na budžetu grada je ugroženo. Novac nije uplaćivan po nekoliko mjeseci. Deficit grada u ovom trenutku nezvanično je preko 12 miliona KM. Trošen mimo okvira, pa i za nepostojeće stavke.

„Situacija je više nego zabrinjavajuća, postavio sam i odborničko pitanje, koliko  novca grad Bijeljina sa današnjim danom duguje? Koja su to dospjela potraživanja. Koliko novca je uplaćeno 2023./2024.  preko budžetskog okvira i mimo budžetskog okvira? Sve ove institucije su obaveze stvarale u sklopu sa usvojenim budžetom“, istakao je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada.

Na sva ova pitanja trebao bi da da Ljubiša Petrović ili bar neko iz Gradske uprave, ali se oni ni ovaj put nisu pojavili. Nezvanično, gradonačelnik je na putu u Rusiji. Kažu poveo je i suprugu, a za put iz blagajne grada uzeo akontaciju od 10.000 KM .

Pratite nas i putem Vibera