Petkom

PRIČA SЕ: O izraelsko-palestinskom sukobu

  • Izvor: ATV
  • 13.10.2023. 22:36

Priča se o drugim svjetskim žarištima. Priča se o pozadini najnovijih sukoba. Da li je ovo godina nove preraspodjele snaga na globalnom planu?

Sve ovo su teme o kojima je Davor Stanković razgovarao sa svojim gostima u prvoj emisiji nove sezone emisije "Priča se“ koja je na programu svakog petka od 20 časova i 10 minuta.

O izraelsko-palestinskom sukobu govorili su prof. dr Srđa Trifković, istoričar i publicista sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, prof. dr Miloš Šolaja sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci i Siniša Pepić, iz agencije "Stratos Beograd". 

Šolaja kaže da sukob permanentan.

"Sukob je permanentan samo je način na koji se otvoreno pokazao intenzitet sukoba. Ovo što se dogodilo je zaista iznenađujuće ne samo što je iznenadilo obavještajne službe nego i što se civili koriste kao ratno sredstvo“, rekao je Šolaja.

Trifković je podsjetio i na sukob koji se dogodio prije 50 godina.

"Tačno 50 godina ranije je Izrael takođe bio napadnut na najsvetiji jevrejski dan i takođe je izraelska obavještajna služba zatajila i te 1973. godine“, rekao je Trifković.

Kada je riječ o interesima Irana u ovom sukobu Pepić kaže da se već decenijama ne vode ideološki, vjerski ratovi nego oni ekonomski.

"Ovdje su šiiti  i suniti zajedno u borbi protiv Izreala“, rekao je Pepić.

Kompletnu emisiju "Priča se“ pogledajte u nastavku:

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: