Dosije

Bulatović o slučaju Doma "Rada Vranješević": Tužilaštvo dolazi na kraju

  • Izvor: ATV
  • 10.02.2022. 22:20

Gost novog izdanja emisije "Dosije" Zoran Bulatović, glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

On je istakao da je tužilaštvo u prošloj godini radilo na 6.798 predmeta, od toga 4.066 u fazi prijave, a 2.732 u fazi istrage. Godinu su završili sa 5.215 riješenih predmeta.

O dešavanjima u Domu Rade Vranješević

"U vašem studiju su održane dijaloške emisije na tu temu. Zaključak emisije je bio jedinstven - da je problem u sistemu. A tužilaštvo dolazi na kraju, kada se problem već dogodi. Što se tiče Tužilaštva nama su prijavljena dva takva slučaja i oba su procesuirana. Onaj koji je maliciozan kaže šta je tužilaštvo čekalo i slično.  Nama nisu podnesene prijave protiv određenog lica za određeno krivično djelo. Mi smo dobili dopis o sumnji da se nešto događa. Za tako nešto postoji proces", kaže Bulatović.


Slučaj David Dragičević

"Tada nisam bio glavni tužilac, bio sam zamjenik i dosta mi je poznat slučaj Dragičević i mnogo toga u tom predmetu znam iako nisam bio neposredno angažovan na samom predmetu ili u donošenju odluka u tom predmetu", kaže Bulatović.

"Važno je da javnost zna da dana kada je tijelo pokojnog Davida Dragičevića izvučeno iz Crkvene, nije bilo jasno radi li se tu o ubistvu ili ne radi, odnosno na koji način je došlo do smrti. Rađena su vještačenja, obdukcije, pa reobdukcije. Bio sam zagovornik da se u tom slučaju otvori istraga, jer se nakon izvjesnog vremena došlo do podataka da je David Dragičević ubijen. Živo tijelo je sigurno dospjelo u vodu. Živ čovjek i kad je onesviješćen ili omamljen on je živ. David je dospio u Crkvenu živ, s obzirom da je u ždrijelu pronađen sadržaj vode i dna. Tako da je neposredni uzrok smrti ugušenje, odnosno davljenje", poručuje Bulatović.

On ističe da je Tužilaštvo u ovom predmetu ispoljil izuzetnu aktivnost.

"Tužilaštvo je u ovom predmetu ispoljilo izuzetnu aktivnost. Obavili smo čitav niz radnji, vještačenje, policija je preslušala stotine svjedoka i na kraju je istraga došla u ćorsokak. Kada sam preuzeo dužnost glavnog tužioca, zatražio sam odmah taj predmet. Kada sam konstantovao da u predmetu za 12 mjeseci nije preuzeta nijedna istražnja radnja, vidio sam da smo došli do zida. Smatrao sam da svježa krv i policijska i tužilačka možda mogu pokrenuti stvar sa mrtve tačke. Živim u nadi da se izvršilac mora pronaći i procesuirati. Došlo je do preuzimanja predmeta od strane Tužilaštva BiH, do čega je došlo preko zahtjeva od porodice Dragičević", kaže Bulatović i dodaje da su u Sarajevo odnijeli 27 registratora i 1.978 priloga.

"Pa vas pitam kako nastaje toliko priloga? Samo dugotrajnim radom. Mnoge činjenice smo utvrdili, ali nismo stigli do imena izvršioca", rekao je Bulatović.

Ostatak intervjua pogledajte na: