Inspektorat Srpske

Zabranjen uvoz jagoda iz Albanije

  • Izvor: ATV
  • 05.03.2024. 12:25

Uvoz dvije pošiljke jagoda iz Albanije je zabranila fitosanitarna inspekcija Republike Srpske, navedeno je na sajtu Inspektorata Srpske.

Kako su naveli, radi se o 1.370 kilograma jagoda.

"Kod istih je u okviru redovnog pregleda uvoza hrane biljnog porijekla, potvrđen povećan sadržaja pesticida“, dodaju u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da nadležna inspekcija nastoji da u kontroli voća i povrća provodi ciljane aktivnosti u skladu sa sezonskim karakterom pojedinih vrsta, te je sa početkom sezone uvoza jagoda, posebna pažnja usmjerena na njihovu kontrolu.

Frontmen Beogradskog sindikata za ATV: Banjaluka je, pored Beograda, najvažniji sindikalni centar

Frontmen Beogradskog sindikata za ATV: Banjaluka je, pored Beograda, najvažniji sindikalni centar

Iz Inspektorata dodaju da jagode koje se uvoze u Republiku Srpsku najčešće dolaze iz Španije, Italije, Turske i Albanije, u kojima povoljniji klimatski uslovi omogućavaju ranu proizvodnju jagode, kao i proizvodnju tokom cijele godine.

"Najveći rizik kod voća i povrća predstavlja nedozvoljena količina pesticida, mikotoksina i teških metala i upravo su to parametri koji se provjeravaju. Svaku pošiljku voća iz uvoza mora pratiti uvjerenje o zdravstvenoj ispravnosti i sertifikat koji izdaje ovlašćeni organ zemlje izvoznice. Inspektori provjeravaju da li pošiljku prati sva potrebna dokumentacija, vrše detaljan pregled pošiljke i u skladu sa procjenom rizika uzimaju uzorke za analizu. Od početka ove godine za potrebe laboratorijskih analiza, prilikom uvoza uzeto je oko 300 uzoraka voća i povrća“, dodali su u saopštenju.

Anđela Jovanović se oglasila nakon što ju je tužio Branislav Lečić

Anđela Jovanović se oglasila nakon što ju je tužio Branislav Lečić

Takođe, podsjetili su, u proteklom mjesecu fitosanitarna inspekcija je zabranila uvoz jedne pošiljke jagoda iz Albanije u količini od 1.260 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida, čime je do sada zabranjen uvoz za ukupno tri pošiljke.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: