Premijer

Višković: Stopiranjem Istočne interkonekcije, Srpska izgubila milijarde

  • Izvor: SRNA
  • 16.05.2024. 15:36

Predsjednik Vlade Republika Srpske Radovan Višković izjavio je danas na Jahorini da je stopiranjem izgradnje gasovoda iz Srbije, za koji je prva koncesija dodijeljena prije 20 godina, Srpska izgubila milijarde KM.

Višković je na panelu "Razgovor sa premijerom" kojim je zvanično završen ovogodišnji "Jahorina ekonomski forum", rekao da su partneri iz "Gasproma" na svakom sastanku prvo pitali da li je riješena gasna konekcija ispod Drine.

"Odgovor je uvijek da to još uvijek nismo sredili. Čini mi se da nećemo to ni realizovati dok Srpska ne bude nezavisna", naveo je Višković.


Srpska sve bliže uvođenju sistema 'Pronađi me'

Srpska sve bliže uvođenju sistema 'Pronađi me'

Višković je podsjetio da je Republika Srpska imala namjeru da gasifikuje teritoriju od ulaska u Srpsku do Banjaluke, pa i dalje, da se na toj trasi izgrade i gasne elektrane od 500 ili 600 megavata.

"Sada Amerikanci guraju južnu interkonekciju iz Hrvatske i sada smo jedan na jedan. Mi tražimo istočnu i njome uslovljavamo južnu. Predložio sam i da na mjestu zvanične konekcije na Šepku, gdje gas ulazi u BiH iz Srbije, stavimo još jednu ili zamijenimo postojeću cijev većeg promjera i gas pumpamo do Banjaluke", rekao Višković.

U tom slučaju, dodaje Višković, gas koji bi nedostajao bio bi uziman iz Slavonskog Broda, gdje će ulaziti iz Hrvatske.

On je podsjetio i da je u toku gasifikacija Pala i Jahorine, tako da se polako povećava potrošnja gasa u Srpskoj.

Kada je riječ o poljoprivredi, Višković je rekao da je Vlada podigla subvenciju na 70 odsto za osiguranje od prirodnih nepogoda, a za protivgradne mreže podignute su na 50 odsto.


Tužilac Cimeša imenovan za sudiju Okružnog suda u Banjaluci

Tužilac Cimeša imenovan za sudiju Okružnog suda u Banjaluci

"Svake godine zapošljavamo sve inženjere poljoprivrede koji žele da rade na vlastitom imanju i dajemo im subvenciju od 40.000 KM za početak biznisa. Veliki broj ljudi se odazvao tom pozivu. Poljoprivrednici iz Srpske su kroz podsticaje kupili 870 traktora, što se nije desilo ni u Jugoslaviji", rekao je Višković.

Prema Viškovićevim riječima, Vlada Srpske će nastojati da odobri povoljne subvencije za nabavku najsavremenijih mašina u prerađivačkoj industriji.

Predsjednik Vlade je najavio i da će siva zona biti riješena poslije nove fiskalizacije koja će zaživjeti nakon testne faze u junu, pozivajući privrednike da se odazovu na javni poziv Poreske uprave Srpske vezan za fiskalne kase.

Kada je riječ o mladim preduzetnicima, Višković je rekao da ima i loših iskustva, te da treba tražiti način kako zaštiti podsticajna sredstava.

Generalni direktor "SHP Celeks" Banjaluka Mario Blažević rekao je da poslovne zone u lokalnim zajednicama moraju da budu pripremljene za investitore u smislu priključaka i prilazne infrastrukture.

On je naglasio da su granični prelazi najbitnije pitanje za privrednike koji izvoze svoje proizvode.


Dječak skočio sa drugog sprata ustanove socijalne zaštite

Dječak skočio sa drugog sprata ustanove socijalne zaštite

Blažević je istakao da će "SHP Celeks" investirati u novi proizvodni pogon i skladište između 100 i 120 miliona evra zavisno od tehnologije, što će biti završeno za pet do sedam godina, te ocijenio da benefiti koje Vlada Republike Srpske daje investitorima nisu dovoljno ispromovisani.

"Mi proizvodimo trenutno na mazut, ali bi bilo mnogo efikasnije kada bi gas došao do Banjaluke", ukazao je Blažević i pozvao strane investitore da investiraju u Srpsku.

Menadžer kompanije "Mercedes-Benc kars" Miroslav Vrcelj, govoreći o elektromobilnosti, naveo je da je broj običnih (sporih) auto-punjača u regionu zadovoljavajući, pa i u Srpskoj i BiH, ali da je uz pomoć vlada na auto-putevima potrebno postaviti brze punjače.

On je rekao i da je sa prestankom subvencija za električne automobile u nekim zemljama Еvrope, potražnja za ovim vozilima opala, ali da će ipak trend rasta biti nastavljen, samo ne kako je ranije predviđeno.


Višković: Srpska ima najbolji privredni ambijent u regionu

Višković: Srpska ima najbolji privredni ambijent u regionu

U okviru ovogodišnjeg, sedmog "Jahorina ekonomskog foruma" održano je ukupno 16 panela na kojima je učestvovalo 100 govornika.

Pratite nas i putem Vibera