Premijer

Višković za ATV: Kako neko misli zadržati radnika na minimalcu od 700 KM?

  • Izvor: ATV
  • 13.12.2023. 21:00

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je minimalna plata stvar dogovora u Еkonomsko socijalnom savjetu, odnosno dogovora poslodavaca i sindikata, i naglasio da minimalac mora da bude veći od 700 KM koliko je trenutno.

"Stvar minimalne plate je stvar Еkonomsko socijalnog savjeta i onih partnera koji se nalaze u tom Savjetu. A, to je Unija udruženja poslodavaca i Savez sindikata. Vlada ima svoje predstavnike u Еkonomsko socijalnom savjetu, ali oni nisu tu da bi određivali najnižu platu, već da bi olakšali dogovor socijalnih partnera.  Ja neću da odustanem od zakonske obaveze da oni dogovore najnižu platu. Sve što oni dogovore, to će biti prihvatljivo za Vladu", rekao je Višković u emisiji "Imate riječ" na ATV-u.

Međutim, rekao je da nije optimista da će se poslodavci i Savez sindikata uspjeti dogovoriti oko iznosa minimalca.

"Ja to posmatram na jedan drugi način - 'Mi se ne možemo, ne želimo, nećemo dogovoriti, jer će nam onda biti lakše napadati Vladu, pa onda imamo razloga i jedni i drugi da napadamo''. Ali to nije korektno. Ako imate neku obavezu i treba nešto da uradite, onda uradite", rekao je.


Dodik: Muslimani se najviše protive da BiH bude suverena i član ЕU

Dodik: Muslimani se najviše protive da BiH bude suverena i član ЕU

On smatra da minimalna plata treba da bude povećanja i istakao da će ona biti povećana.

"Biće povećana, ali to će onda biti odluka Vlade. mi ćemo do tada iscrpiti sve zakonske procedure. Ja ne želim da preuzimam tuđi posao na pleća, niti svoja, niti Vlade. Ako je to obaveza Еkonomsko socijalnog savjeta, onda izvolite pa se dogovarajte. Da li će se dogovoriti, ili neće, to oni treba da objasne građanima", rekao je Višković.

Govoreći o nametima na koja se žale poslodavci, on kaže da su privrednici u Srpskoj u povlaštenijem položaju u odnosu na drugi entitet.

"Tamo je i taj minimalac manji, i prosječna plata manja. Čekajte, o čemu se radi? Šta još treba da uradimo? Kakva je priča - 'odlaze nam ljudi sa prostora Republike Srpske'? Da. Odlaze iz čitave regije, odlaze sa čitavog Zapadnog Balkana, odlaze iz drugog entiteta. Ali mene to ne zanima. Mi jedino naše ljude možemo zaustaviti, pogotovo mlade, upravo mjerama koje idu u pravcu povećanja plata. 420 miliona, gospodo, u protekle tri godine, godišnje, mimo ovih stavki u budžetu za tehnološki razvoj, za povrat na povećanje plata, mimo toga, Republika Srpska je uložila u našu privredu", rekao je Višković i dodao:

"Išli smo do te mjere da to bude direktno na radnika adresirano. Da poslodavac ne može tu da utiče da radniku to ne bude osjetno. Mi smo se odricali stavki u budžetu. Smanjili smo i poreske stope, smanjili smo neka druga davanja, parafiskalne namete koji nisu bili mali. Danas toga više nema. Prema tome ja ne vidim na koji način neko misli zadržati radnika, a držite ga na minimalcu od 700 KM".

Naglasio je, međutim, da ima korektnih poslodavaca koji se korektno odnose prema svojim radnicima.

"Na korektan način imaju saradnju sa svojim radnicima. Plaćaju svoje radnike, vode računa o svojim radnicima. Međutim, imate i one koji smatraju da je neko dužan nekome nešto da radi da bi se pojedinac bogatio, a da taj ko radi nema pravo ni na pristojan život. Ja ne mogu takve ljude da štitim, ne mogu da stanem u odbranu takvih poslodavaca", rekao je.


Šućurovići dobili 12. dijete: Rodio se junak težak skoro 5 kilograma

Šućurovići dobili 12. dijete: Rodio se junak težak skoro 5 kilograma

Istakao je da će je Republika Srpska uvijek bila orijentisana ka tome da se odrekne nekih nameta, ako bi to bilo pretočeno u korist radnika.

"Naše mjere su uvijek bile kreirane - evo Republika Srpska će se odreći nekog nameta, smanjiće stopu doprinosa, a da to sve bude pretočeno na povećanje plata", istakao je premijer.

Na pitanje o investicijama, Višković kaže da će sve one koje su započete biti završene u naredne dvije godine.

"To je neki investicioni ciklus preko 4 milijarde maraka i on je u 2023. bio za 500 miliona veći nego u 2022. godini i ja očekujem takav nastavak i u narednom periodu", rekao je predsjednik Vlade Srpske.

Rekao je i da ima projekata koji su u pripremnim fazama.

"Ja očekujem da ti projekti budu vidljivi za običnog čovjeka, da vi vidite mašine da se radi. Kao što se radi na autoputu Banjaluka-Prijedor, kao što se radi obilaznica kod Doboja, ja očekujem da sada krenemo od Bijeljine prema Brčkom i da u skorijem periodu izaberemo izvođača na dionici Doboj - Vukosavlje. Time bi naš autoput od Gradiške preko Doboja bio povezan preko Bijeljine i Rače sa Srbijom. I to je neki cilj", rekao je Višković i nastavio:

"Već smo došli u poziciju da imamo ispregovarane te dionice i sada idemo u nastavak i želimo u nekom razumnom roku da to završimo".


Еpilog akcije Meta 2: 15 uhapšenih, pronađena velika količina droge

Еpilog akcije Meta 2: 15 uhapšenih, pronađena velika količina droge

Dodao je i da ima značajnih projekata u oblasti energetike, posebno kada je u pitanju solarna energija, ali da postoji zastoj u Еlektroprenosu BiH.

"Oni bi morali da više ulaže u prenosnu mrežu kako bi svi eventualni koncesionari kada sagrade svoje i vjetro i solarne elektrane mogli da budu konektovani na mrežu", rekao je.

Pratite nas i putem Vibera