Nestašica

Vina je sve manje

  • Izvor: B92
  • 10.10.2023. 12:03

Proizvodnja vina u Еvropskoj uniji vjerovatno će se ove godine smanjiti za šest odsto, procijenila je Еvropska komisija.

ЕK je istakla da su nepovoljne vremenske prilike naškodile berbi u Italiji i Španiji.

ЕU bi ove godine trebalo da proizvede približno 150 miliona hektolitara vina, pokazuju prve procijene ЕK.

Podaci pokazuju 12-postotni pad proizvodnje u Italiji i 14-postotni u Španiji.

Novi rat – nove cijene

Novi rat – nove cijene

Zbog ekstremnih vremenskih uslova i gljivičnih bolesti ove godine su poharani vinogradi u Italiji, koja će tako izgubiti status najvećeg svjetskog proizvođača vina, a Francuska će se nakon osam godina vratiti u sam vrh, procjenjuju u Briselu, prenosi seebiz.

Francusko ministarstvo poljoprivrede procijenilo je pak pred kraj prošle nedjelje da će se proizvodnja vina u Francuskoj ove godine zadržati na prošlogodišnjem nivou i biti tri posto veća od petogodišnjeg prosjeka, koji iznosi 46 miliona hektolitara, ali uz velike razlike među regijama.

Еvropska komisija predviđa da će Francuska ove godine proizvesti 45 miliona hektolitara vina, za jedan posto više nego prošle godine.

Prijedorčanin osumnjičen da je oštetio banku iz Banjaluka za više od 38.000 KM

Prijedorčanin osumnjičen da je oštetio banku iz Banjaluka za više od 38.000 KM

Oporavak proizvodnje očekuje se i u Njemačkoj, uz procjenjenu stopu rasta od 16 odsto, zahvaljujući navodnjavanju. Skoro istu stopu rasta bilježi Portugalija.

Konzumacija vina, posebno crnog, trebalo bi ponovo da se smanji, za 1,5 posto, budući da se građani okreću drugim pićima, posebno pivu, i da je njihova kupovna moć smanjena, ističu u Komisiji.

Slabi i inostrana potražnja, "verovatno zbog slabljenja kupovne moći na nekim izvoznim tržištima" i solidnih zaliha, nakon rekordnog izvoza na pojedina tržišta u protekle dvije godine.

Vlasnik kompanije ”Nešković” optužen za zlostavljanje na radu!

Vlasnik kompanije ”Nešković” optužen za zlostavljanje na radu!

U sezoni 2023/2024. izvoz vina iz ЕU mogle bi da podupru niže cijene, iako bi paralelno mogla da ojača konkurencija vina proizvođača van ЕU u segmentu jeftinijih vina.

Uvoz bi trebalo da se ponovo smanji, za 4,3 posto i za 18 posto u odnosu na petogodišnji prosjek, na šest miliona hektolitara, izračunali su.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: