Okrugli sto u Banjaluci

Uticaj američkih sankcija na privredu Republike Srpske, ali i FBiH

  • Izvor: ATV
  • 11.07.2024. 19:05

Posljedice američkih sankcija mogle bi da osjete privrede oba entiteta, ne samo Republike Srpske. Iako se radi o jednoj grupi kompanija, njihovo djelovanje i povezanost sa drugim kooperantima, bankama i pravnim subjektima, dovodi do brojnih drugih problema, poput manjka poreskih prihoda, turbulencija u spoljnotrgovinskoj razmjeni, pa i same stabilnosti finansijskog sistema u BiH, čulo se na okruglom stolu koji je organizovala Područna privredna komora Banjaluka.

U Infiniti grupi kažu da su ugroženi brojni projekti, milionske investicije i planovi koji su ovakvim potezima američke administracije posljedično ugrozili nekoliko hiljada radnika i njihovih porodica. 

„To nije nešto što se tiče samo nas, nije nešto što se tiče jedne firme. Nešto što direktno pogađa jako puno privrednika koji posluju u Republici Srpskoj“, rekao je Bojan Vujić, predsjednik uprave „Infiniti Internešenel Grupe“. 

„Imamo situaciju da smo imali dvije opcije, jedan je da odustanemo, a druga je da pokušamo da, ono što smo se odlučili, da nastavimo dalje i da smo u procesu akreditacije potpuno nove kompanije sa novom vlasničkom strukturom i da zaštitimo naše zaposlene i naš biznis“, rekao je Vladimir Perišić, generalni direktor „Prointer ITSS“ 

ATV je pod sankcijama više od dvije i po godine. Direktor Srđan Kevac podsjeća da, kao ni ostale članice Infiniti grupe, ATV nije prekršila bilo koji domaći zakon koji bi uzrokovao poteze poput gašenja računa. 

„Postoji cijeli jedan upitnik koliko je uopšte zakonito provoditi sankcije stranih zemalja u državi kakva je BiH pa i bilo koja druga država. Koliko tu postoji faktori koji se naziva indirektan faktor, indirektan strah, indirektna prijetnja“, izjavio je Srđan Kevac, direktor Alternativne televizije.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske se stavlja na raspolaganje da pomogne radnicima i firmama pogođenim sankcijama. Međutim, zakoni su takvi da pravna lica nemaju gotovo nikakvu zaštitu od gašenja računa. A banke strahuju od gubitka SVIFT-a, odnosno platnog prometa, pa zato će prije ugasiti račune sankcionisanima, nego ugroziti svoje poslovanje. Međutim, onaj ko sankcije propisuje očigledno ne razmišlja da sve to ugrožava, ne samo te firme, nego i privrede oba entiteta. 

„Svima mora biti jasno, ukoliko se sruši finansijski sektor, ne ruši se on samo u jednom entitetu, on se ruši u cijeloj državi. U cijeloj BiH. Taj sektor je preko 35 milijardi maraka, sa depozitima blizu 30 milijardi“, istakao je Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske. 

Od drugih učesnika nije bilo mnogo koristi. Tako na primjer od predstavnika Ministarstva finansija Republike Srpske nismo mogli čuti nikakvo mišljenje. Slično je bilo i sa predstavnicima Advokatske komore i Poreske uprave, koji su izgleda samo došli da izvide o čemu se tačno radi.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)

  • 23:05 Serija: 1993 (16+)

    ''Serija: 1993 (16+)

  • 23:50 Noćni program

    Noćni program